Ministerul Educaţiei a anunţat lansarea proiectului “e-Evaluare, e-Examinare în Educaţie (4E-Education)” care are ca obiectiv crearea unui sistem de evaluare şi testare securizată online şi îmbunătăţirea calităţii resurselor educaţionale.
Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat remis presei, proiectul va fi implementat de Unitatea de Implementare a Proiectelor Finanţate din Fonduri Europene, în parteneriat cu Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie – CNPEE, în perioada 7 martie 2024 – 30 septembrie 2025. Obiectivele sunt orientate către crearea unui sistem de evaluare şi testare securizată online şi îmbunătăţirea calităţii resurselor educaţionale prin:* dezvoltarea unei platforme de evaluare securizată a competenţelor elevilor;* crearea a 200.000 de itemi şi teste pentru evaluările şi examenele naţionale;* extinderea platformei manualelor digitale pentru învăţământul preuniversitar (manuale.edu.ro), prin adăugarea unui pachet de 67.000 de resurse educaţionale deschise – RED, pentru nivelurile cuprinse între clasa pregătitoare şi clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele;* dezvoltarea resurselor educaţionale deschise incluzive pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilităţi, sportivi, cerinţe educaţionale speciale, a celor spitalizaţi etc.;* crearea de conţinut educaţional digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferenţiată a cunoaşterii (remedială, accesibilă, performanţă);* instruirea a 4.700 de cadre didactice în vederea utilizării platformei (100 de profesori din fiecare judeţ şi din fiecare sector al municipiului Bucureşti).
“Proiectul “e-Evaluare, e-Examinare în Educaţie (4E-Education)” marchează implementarea Cadrului de Referinţă Naţional privind Competenţele Digitale pentru Învăţământul Preuniversitar. Această iniţiativă se bazează pe principiile stabilite în documentul-cadru, având ca scop îmbunătăţirea competenţelor digitale ale elevilor de la nivel primar şi gimnazial. Astfel, prin dezvoltarea platformei de evaluare şi realizarea de conţinut, proiectul se aliniază la obiectivele Planului de Acţiune pentru Educaţia Digitală (2021 – 2027), incluzând dezvoltarea infrastructurii, a conectivităţii şi a echipamentelor digitale”, afirmă sursa citată.
Conform comunicatului, implementarea proiectului vine cu o contribuţie semnificativă către promovarea unui viitor verde. Astfel, prin integrarea educaţiei digitale şi a resurselor educaţionale deschise, care accentuează competenţele verzi, proiectul pregăteşte elevii pentru o economie sustenabilă şi responsabilă din punct de vedere ecologic.