Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, ceea ce demonstrează un angajament “ferm” în gestionarea acestui fenomen la nivel naţional şi în cooperare cu partenerii europeni, a transmis Ministerul Afacerilor Interne, potrivit AGERPRES.
“În perioada menţionată, la frontierele României au fost înregistrate 1.803 cazuri de migraţie ilegală, evidenţiind o scădere semnificativă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (aproximativ 35%). Acest rezultat reflectă eficacitatea măsurilor preventive şi de control implementate la nivelul frontierei naţionale, în special la graniţele cu Serbia, Ucraina şi Ungaria, zone cu o incidenţă crescută a tentativelor de trecere ilegală”, informează un comunicat al MAI remis AGERPRES. Măsurile adoptate de autorităţile române au cuprins operaţiuni intensive de supraveghere şi patrulare, colaborarea strânsă cu agenţiile europene, precum Frontex, şi cooperarea transfrontalieră cu statele vecine.
“În acest an, structurile Poliţiei de Frontieră Române au depistat 59 de facilitatori (persoane care ajută contra unor sume de bani migranţii să treacă ilegal frontiera), 28 dintre aceştia fiind de cetăţenie română. Peste 80% din numărul total al facilitatorilor au fost depistaţi în proximitatea frontierei cu Ungaria”, arată sursa citată.
Astfel, România îşi reafirmă angajamentul faţă de consolidarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene şi faţă de o abordare comună şi solidară în gestionarea provocărilor migraţioniste. Cooperarea la nivel european şi internaţional, împreună cu un management eficient al frontierei şi politici de migraţie şi azil adaptate realităţilor actuale, sunt esenţiale pentru asigurarea unui răspuns echilibrat şi uman la fenomenul migraţiei, se evidenţiază în comunicat.
În primele două luni ale lui 2024, la frontierele externe ale UE au fost înregistrate aproximativ 31.200 de treceri ilegale, un nivel similar cu primele două luni din 2023. Majoritatea migranţilor au fost originari din Mali, Siria şi Afganistan.
Potrivit MAI, ruta Mediteranei Centrale a înregistrat cea mai mare scădere a detecţiilor de migranţi ilegali (-70%), în timp ce rutele Africii de Vest şi Mediteranei de Est au înregistrat cele mai mari creşteri (+541%, respectiv +117%).
Ruta Africii de Vest a devenit cea mai activă rută din ultima perioadă, cu peste 12.000 de sosiri, aceasta reprezentând cea mai mare valoare înregistrată până în prezent din anul 2011, de când Agenţia Frontex a început să colecteze date statistice pe linia migraţiei ilegale.
«Important de menţionat este, de asemenea, faptul că în primele două luni ale anului numărul cererilor de azil este în scădere, faţă de anul trecut, în state precum Austria (-35%), Germania (-17%), Franţa (-12%). Cea mai mare creştere fiind înregistrată în Irlanda, respectiv +51%», precizează MAI.