APEL CĂTRE PRIMARUL ȘI CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI
Prezență activă în pesajul cultural românesc, Societatea Culturală „Ploiești-Mileniul III” s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin elaborarea a circa 130 de cărți valoroase, consacrate, în mare măsură, Ploieștiului și Prahovei. Dintre acestea, la loc de cinste, se află Marea Carte a Ploieștilor, lucrare de referință, în trei volume, apărute în anii 2011, 2016 și 2019. În această carte, de proporții enciclopedice, premiată de Academia Română, sunt evidențiate principalele aspecte ale evoluției vieții umane din arealul ploieștean, pe parcursul a zece milenii, din mezolitic până în zilele noastre. Această monografie monumentală, realizată de un colectiv larg de autori, coordonați de prof. dr. Gheorghe Marinică și ing. Constantin Trestioreanu, se adresează, cu precădere, cercetătorilor preocupați de cunoașterea fenomenului istoric ploieștean.
Pentru a difuza informațiile referitoare la trecutul istoric al Ploieștiului în mediul școlar, Societatea Culturală „Ploiești-Mileniul III”a inițiat realizarea unei noi lucrări, Ploiești – file de istorie. Carte pentru elevi. Redactarea acesteia a fost asigurată de prof. dr. Polin Zorilă, membru al colectivului de autori ai Marii Cărți a Ploieștilor.
Experiența didactică, acumulată în cele patru decenii și jumătate de activitate, i-a permis autorului să perceapă interesul elevilor față de cunoașterea istoriei locale și să acționeze, cu consecvență, pentru informarea corectă a acestora. Lucrarea de față, Ploiești – file de istorie. Carte pentru elevi, este o sinteză, concepută sub forma unei investigații istorice, care reușește să integreze evenimentele istorice din spațiul ploieștean în context național și european. Fără a abdica de la rigoarea științifică, acesta se adresează, într-o manieră atractivă, elevilor ploieșteni. Pe parcursul a circa 200 de pagini, bogat ilustrate, sunt prezentate momentele cruciale ale istoriei Ploieștiului, pe parcursul a zece milenii, din mezolitic până în actualitate. Într-un cadru natural favorabil, satul legendarului moș Ploe, atestat în Socotelile orașului Brașov, a dobândit statut urban în timpul domniei lui Mihai Viteazul. Oameni harnici și dârji, ploieștenii au luptat cu Muruzeștii pentru recunoașterea vechilor drepturi întărite de Mihai Viteazul și Matei Basarab.
Rând pe rând, într-un stil plăcut, sunt zugrăvite, în context național, evenimente și personalități care s-au implicat în: revoluțiile de la 1821 și 1848, realizarea Unirii Principatelor, declanșarea „Republicii de la Ploiești”, Războiul de Independență, Primul Război Mondial, realizarea Marii Uniri din 1918 și cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, este bine reliefat rolul petrolului în evoluția Ploieștiului, care s-a impus în peisajul național ca „oraș al aurului negru”. Spații generoase sunt alocate pentru prezentarea sintetică a istoricului administrației, bisericilor și școlilor ploieștene. Informația este completată cu un vocabular în care sunt explicate, pe înțelesul tinerilor cititori, termenii istorici utilizați în cuprinsul lucrării.
Pentru ca această lucrare, realizată în cadrul Societății Culturale „Ploiești-Mileniul III”, să devină un instrument de lucru util pentru elevii de gimnaziu, lansăm un apel de suflet către Primarul și Consiliul Local al Municipiului Ploiești pentru a susține tipărirea și difuzarea cărții Ploiești – file de istorie. Carte pentru elevi în unitățile de învățământ ploieștene.
Prin acest act de cultură, Ploieștiul- Capitala Tineretului din România în anul 2024- ar dobândi noi valențe și ar fi evidențiate patriotismul, dorința de libertate și civismul, valori cultivate de ploieșteni de-a lungul vremii.
Constantin TRESTIOREANU,
Președintele Societății Culturale „Ploiești-Mileniul III”