Nivelul de satisfacţie al britanicilor faţă de Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), deţinut de stat, s-a prăbuşit în 2023, fapt ce indică o parte din provocările cu care se confruntă guvernul într-un an electoral, a transmis Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Conform unui sondaj realizat de British Social Attitudes, doar 24% dintre persoanele intervievate s-au declarat mulţumite cu serviciile sistemului naţional de sănătate pe anul 2023, cu 5% mai puţine decât în anul anterior şi respectiv cel mai scăzut nivel al încrederii înregistrat de la realizarea primului astfel de sondaj în 1983.
Nivelul public al satisfacţiei faţă de serviciile NHS este în scădere de mai mulţi ani, pandemia accelerând acest declin. Faţă de 2020 nivelul satisfacţiei a scăzut cu 29%, aşteptările lungi pentru a beneficia de anumite proceduri medicale şi lipsa de personal medical contribuind la această prăbuşire.
“Rezultatele reflectă încă un an dificil şi plin de turbulenţe pentru NHS şi pentru cei care depind de serviciile sale”, conform sondajului.
De la înfiinţarea sa, în 1948, NHS a dobândit rapid o aureolă de “comoară naţională” pentru britanici, asigurând servicii medicale gratuite, iar sondajul arată că majoritatea publicului continuă să susţină acest model de funcţionare.