Cea de-a 80-a aniversare a deschiderii Mormântului Tracic de la Kazanlâk va fi sărbătorit printr-un eveniment special care va include un spectacol de reconstituire în luna aprilie, a anunţat administraţia locală, potrivit Agerpres.
Reconstituirea va reproduce scene din cele mai bine conservate fresce din perioada elenistică timpurie în spaţiul din jurul Mormântului Tracic.
Aceasta va fi organizată de Muzeul Istoric din Iskra şi de grupul de reconstituire Cohors II Lucensium, cu ajutorul arheologilor de la Muzeul Istoric din Iambol.
„Scenele din Mormântul Tracic sunt extrem de importante, sunt nepreţuite din punct de vedere ştiinţific, deoarece oferă informaţii de neînlocuit despre viaţa, îmbrăcămintea, alimentaţia, obiceiurile, războaiele şi armamentul tracilor”, a declarat Dr. Momchil Marinov, directorul Muzeului Istoric din Iskra.
Mormântul de la Kazanlâk a fost descoperit accidental la 19 aprilie 1944 de către soldaţi care săpau un şanţ în partea de nord-est a oraşului. Monumentul cultural a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979.
În anii 1990, arheologii au redescoperit bogăţiile din Valea Kazanlâk şi au numit-o Valea Regilor Traci. În zonă au fost descoperite peste o mie de necropole tumulare, care vor putea fi văzute într-o nouă atracţie turistică ce va fi deschisă în curând, a declarat administraţia locală.