Nicoleta Dumitrescu

Față de perioada din calendar care continuă să aibă, în continuare, două anotimpuri, primăvară și iarnă, chiar și în aceeași săptămână, un fenomen straniu iese în evidență și eclipsează bucuria naturii care revine la viață. Este vorba despre dezmorțirea formațiunilor politice, care, simțind miros de alegeri – precum ghioceii mirosul primăverii – au început să răsară, una câte una, dornice să-și scoată în față candidații.
De altfel, odată demarată perioada electorală – fiind fixată și data pentru alegerile europarlamentare și locale, în același timp, pe 9 iunie a.c. – e mare agitație printre politicieni, care mai de care încercând să revină în atenția electoratului, ca șefi de partid punându-se chiar primii pe listă, în speranța că, poate, anul acesta, vor avea mai mult noroc la urna de vot. De altfel, așa se întâmplă o dată la patru ani când sunt alegeri și când partidele parcă ies toate din hibernare, mai ales cele mici, și încep să umble, precum urșii, după pradă, în cazul de față după alegătorii pe care să-i convingă să le dea votul. Așa se face că, în momentul de față, se fac și se desfac alianțe, negocierile fiind în toi pentru identificarea celor mai buni candidați.
Uitându-ne în urmă, însă, la celelalte perioade electorale, reiese că nimic nu s-a schimbat în strategia partidelor, în condițiile în care pare că este pentru prima oară când sunt alegeri și trebuie să-și găsească oamenii potriviți care să fie puși pe listă! Iar asta se vede după modul în care se comportă politicienii în momentul de față, încercând cu greu să găsească oamenii care să se încadreze în profilul de candidat pe care și-l doresc, cu adevărat, alegătorii.
Prin urmare, din nou, fie unele partide anunță faptul că vor deschide listele cu nume necunoscute, cel puțin la alegerile auroparlamentare, fie cu cei care își mai doresc încă un mandat. Pe de altă parte, în ceea ce privește alegerile locale, nominalizările pentru funcția de primar sau de președinte de consiliu județean fac deja victime printre politicieni. Astfel, unii care își și vedeau numele trecute pe buletinul de vot, de supărare că nu mai sunt în cărțile candidaturii au reacționat cu demisia din partid, inclusiv lideri de organizații județene sau locale. Însă, potrivit mai vechilor practici, mai prin toate județele este infuzie de dezertări din partide, formațiunile politice luându-se la întrecere în a-și ademeni, unele de la altele, mai ales primarii în funcție. Și așa s-a ajuns, din nou, ca partidele să-și numere… noile achiziții pentru alegerile locale precum se numărau steagurile în celebra operă a lui Caragiale.
Oricum, până când va începe campania electorală, cu adevărat, cu siguranță vor mai fi destule mișcările pe scena politică din România, din care nu vor lipsi nici trădările și nici lupta, cum se spune, la două capete, în ideea de a nu pierde nimic din ceea ce se mai poate câștiga politic.