Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

În cadrul Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților, comisie din care fac parte, a fost prezentată o sinteză a activităților derulate, în cursul anului 2023 și în primele două luni ale acestui an, de Poliția Română – Direcția de Ordine Publică, în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice.
În colaborare cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, cât și cu organizații neguvernamentale, reprezentanții Poliției Române au avut o serie de activități menite să consolideze capacitatea autorităților române pentru asigurarea intervenției adecvate, dar și aplicării cadrului legislativ privind protecția și nediscriminarea victimelor, pentru creșterea nivelului de prevenire și protecție a victimelor violenței de gen, precum și pentru garantarea respectării drepturilor omului.
Din informarea diseminată de Poliția Română reiese totuși că, în ciuda acestor proiecte interinstituționale comune, a monitorizării agresorilor, chiar și prin intermediul brățărilor electronice, violența domestică în rândul românilor a continuat să reprezinte un fenomen negativ, care nu dă semne că ar scădea în intensitate.
Cifrele sunt îngrijorătoare: din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate în anul 2023, rezultă faptul că la nivel național au fost înregistrate 57.851 fapte penale care constituie și fapte de violență domestică, iar din totalul de 60.515 victime ale infracțiunilor, 40.956 femei (68%), 10.888 sunt bărbați (18%) și 8.671 sunt copii (14%).
În primele două luni ale acestui an, pare că situația este și mai gravă, pentru că numai în ianuarie și februarie 2024, la nivel național au fost înregistrate 9.272 fapte penale care constituie și fapte de violență domestică. Și de această dată, din totalul de 9.810 victime ale infracțiunilor, 6.579 sunt femei (67%), 1.702 sunt bărbați (17%) și 1.529 – copii (16%).
Au fost ordine de protecție emise de instanțele judecătorești, ordine provizorii de protecție emise de polițiștii sosiți la locul producerii faptelor de violență domestică, au fost întreprinse acțiuni de prevenire. Mai mult, deocamdată doar în Capitală, s-au desemnat asistenți de sprijin pentru victimele violenței domestice, violenței sexuale și violenței împotriva femeilor pentru depășirea situației de criză, după obținerea acordului acestora, în cadrul unui proiect pilot la nivelul a două subunități din cadrul Poliției Capitalei, care a vizat și instruirea a unui număr de peste 1000 de polițiști care au participat la cursurile de formare privind modul de intervenție și gestionare a evenimentelor din sfera violenței domestice.
Suntem încă în primul trimestru al acestui an. Poate că, prin mai multă implicare a instituțiilor statului, dar și a noastră – a celor care asistăm deseori, direct sau indirect, la fapte de violență domestică -, nu vom mai avea, la finalul lui 2024, o statistică atât de alarmantă. Cifre în spatele cărora se află femei, copii și bărbați care devin victime ale apropiaților lor, chiar ale membrilor propriilor familii.