N.Dumitrescu

Potrivit unui anunț al primarului Andrei Volosevici, la sfârșitul săptămânii trecute a sosit aparatura medicală de ultimă generație cu care va fi dotat noul Centru de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Ploiești. Într-o înregistrare postată pe pagina sa de facebook, edilul a precizat că aparatura medicală sosită la Ploiești este în valoare de 3,5 milioane de dolari, iar lucrările la Centrul de radioterapie, evaluate la suma de 14 milioane de lei, ar urma să fie gata în curând. ”A sosit și s-a descărcat aparatura medicală pentru Centrul de radioterapie de la Spitalul Municipal Ploiești, a cărui clădire va fi gata în maximum o lună. Este o aparatură de ultimă generație!”, a precizat primarul Andrei Volosevici. La momentul sosirii aparaturii, a fost de față și medicul primar Manuela ­Crivăț de la Laboratorul de radiologie din cadrul Spitalului Municipal ­Ploiești, care a ținut să precizeze:”Odată cu sosirea aparaturii medicale de ultimă generație, am un vis împlinit. După 30 de ani, avem o clădire nouă, modernă, a Centrului de radioterapie, unde bolnavii de cancer din Ploiești, din Prahova, dar și județele limitofe, vor putea beneficia de aparatură medicală performantă și tratament care să-i poată ajuta să învingă boala”.
De precizat faptul că, la jumătatea lunii decembrie 2023, Primăria Ploiești a anunțat că Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, a încheiat, la data de 06.12.2023, contractul pentru furnizarea echipamentelor de radioterapie necesare dotării noului Laborator de Radioterapie cu Energii Înalte de la Spitalul Municipal Ploiești. Este vorba despre două acceleratoare lineare medicale; stații pentru planificare tratament; stații de conturare; stații de înregistrare și verificare a planurilor de tratament; sisteme de imobilizare; sisteme de dozimetrie. ”Execuția lucrărilor de amenajare, livrarea echipamentelor, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor sunt planificate a fi finalizate până cel târziu în luna august 2024, urmând ca, după obținerea tuturor avizelor, să se asigure tratamentul pacienților oncologici din municipiul Ploiești, implicit al pacienților oncologici din județul Prahova. Reamintim că noul Centru de radioterapie cu echipamente medicale performante din incinta Spitalului Municipal Ploiești a fost realizat de Primăria Ploiești, unitatea sanitară amintită fiind în administrarea municipalității”, preciza, în luna decembrie 2023, Primăria Ploiești. Sosirea aparaturii medicale de înaltă performanță necesară tratării bolnavilor de cancer a venit după ce, în luna iulie a anului trecut, tot Primăria Ploiești făcea precizarea că Ministerul Sănătății a informat autoritatea locală că s-a inițiat procedura de achiziție publică, prin licitație internațională competitivă, pentru dotarea noului Centru de radioterapie de la Spitalul Municipal Ploiești, ministerul de resort, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, având în derulare Proiectul privind Reforma Sectorului Sistemului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiectul nr. 8362RO, ratificat prin Legea nr.179/16.12.2014. Prin punerea în aplicare a acestui proiect se dorește să se asigure condiții medicale optime de investigare, diagnosticare și tratament oncologic, fără să mai fie necesar efortul pacienților ploieșteni și prahoveni de a se deplasa către alte centre similare din alte județe, în condițiile în care, în prezent, pentru că nu există un aparat de radioterapie cu energii înalte în județul Prahova, pacienții diagnosticați cu cancer sunt nevoiți să se adreseze altor centre de specialitate din țară.
De adăugat faptul că lucrările la această investiție, un obiectiv care s-a aflat în stadiul de proiect mai bine de un deceniu, au demarat în anul 2020, lucrările de realizare a construcției cu destinația de Laborator de Radioterapie cu Energii Înalte de la Spitalul Municipal Ploiești fiind realizate din fonduri locale.