Un sondaj realizat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) arată că majoritatea refugiaţilor ucraineni şi a persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei doresc să revină la căminele lor, a transmis ieri DPA.
Sondajul, realizat pe un eşantion de 9.900 de persoane în ianuarie şi februarie, indică faptul că 65% dintre refugiaţi şi 72% dintre persoanele strămutate în interiorul Ucrainei şi-au exprimat dorinţa de a reveni la casele lor, a declarat directorul pentru Europa al UNHCR, Philippe Leclerc.UNHCR estimează că aproximativ 6,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse în această ţară, în 24 februarie 2022.
Alte aproape 3,7 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să se adăpostească în alte părţi ale Ucrainei.
În afară de lipsa securităţii, printre motivele pentru care refugiaţii ucraineni şi persoanele strămutate nu revin la casele lor se află lipsa unor perspective de a găsi un loc de muncă.
La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ‹›operaţiune militară specială de denazificare›› în Ucraina şi de protejare a comunităţii rusofone din această ţară.