F.T.

Sunt mai mult de două săptămâni până la debutul oficial al campaniei de împăduriri „Luna Plantării Arborilor”. Va fi în perioada 15 martie – 15 aprilie, când direcțiile silvice din țară vor „raporta”, săptămânal, câte hectare de teren au fost „înverzite”. Tot timp de o lună, elevi de la diverse instituții de învățământ sau ONG-uri vor posta pe rețele de socializare că au plantat, că au asigurat viitorul pădurii româneşti Lucru frumos, nimic de zis.
Cum scriam, vor fi multe direcții silvice care vor anunaţa, la săptămână sau la sfâşit de lună, că au efectutat lucrări specifice în campania de primăvară.
Numai că, altfel stau lucrurile la Direcția Silvică Prahova. În sensul că teoria plantării în „Luna Plantării Arborilor” a fost dată peste cap prin începerea de lucrări încă din luna aceasta. Practic, nu la nivel declarativ!
E drept, angajații direcției au mai „furat startul” la împăduriri și în alți ani. Dar ca în primăvara aceasta, parcă niciodată!
Parcă niciodată, fiindcă după cum ne precizat inginerul Bogdan Săvulescu, șeful Compartimentului „Cultură – Refacere” din cadrul instituției, din totalul celor aproape 50 de hectare planificate a fi împădurite în această primăvară deja 70 la sută s-a realizat.
Acesta în contextul în care condițiile meteo au fost propice, iar seceta pedologică nu a dat bătăi de cap, ca în alți ani.
Ocoalele silvice pe raza cărora deja s-au încheiat plantările cu puieți proveniți din pepinierele proprii – sau erau pe cale de a fi terminate, discuţia cu interlocutorul nostru fiind purtată în cursul săptămânii trecute – erau Sinaia, Verbila, Slănic. Tot potrivit informaţiilor primite de la ing. Bogdan Săvulescu, încheierea cu ceva timp mai înainte a unor acorduri-contracte pentru plantări a făcut ca lucrurile să meargă ca la carte.
Deci, oarecum, iarna car și vara, sanie! Sau, dacă în diverse domenii, e valabilă expresia „Teoria ca teoria, dar practica ne omoră!”, la nivelul Direcției Silvice Prahova, practica ne arată că sunt semne de primăvară.
Nu trebuie omis nici faptul că instituţia oferă, cu titlu gratuit, cum a ­făcut-o, de altfel, şi în anii precedenţi, puieţi diverselor primării din judeţ. Iar până la sfârșitul săptămânii, se arătaseră interesate cele din Lipănești și Tomșani..
Dar, mai e timp și pentru alte UAT-uri.
Mai e, fiindcă, așa cum scriam, până la data de 15 martie, când este marcat debutul oficial al „Lunii Plantării Arborilor”, mai sunt peste două săptămâni.
Se impune, totuşi, în urma celor scrise mai sus, o concluzie. Iar aceasta este: Teoria ca teoria, dar în practică… Direcţia Silvică Prahova excelează!