George Marin

Tușa câștigată pe repunere adversă de către echipa României, în chiar debut de joc, părea a fi un foc de paie pentru că, în primele zece minute, două greșeli tehnice românești au oferit oaspeților posibilitatea să dea „la bețe” și să marcheze șase puncte (Gott, min. 6, 10). „Stejarii” s-au urnit greu și au muncit zdravăn pentru a ațâța focul. Și inspirația a venit cam greu. În primele 25 de minute, românii noștri au intrat doar de trei ori în „22”-ul advers și numai prin baloane șutate, nu prin atacuri construite! Însă, la cea de-a treia intrare înaintarea și-a demonstrat forța până la eseu (Savin, transformă Melinte, min. 26). Paguba a fost mai mare pentru belgieni, aceștia văzând și un cartonaș galben. Profitând de această eliminare de zece minute, înaintarea noastră a mai forțat o dată, deschizând un culoar prin care Conache s-a dus până în terenul de țintă, la centru (min. 40, transformă Melinte). Apărarea s-a arătat și ea la înălțime, rezistând la răbufnirea belgienilor din finalul de dincolo de minutul 40 al mitanului.
La reluare, Manumua, care a fost declarat jucătorul meciului, a majorat diferența printr-un eseu „de reflex”, la colț, după ce a rezistat atacului a doi adversari (min. 45). Melinte nu a reușit transformarea, șutul fiind pe direcția buturilor, dar prea scurt. Al patrulea eseu românesc, de penalizare, a fost obținut de cine altcineva decât de înaintare (min. 56). Iar belgienii au suferit o nouă eliminare temporară. Ei bine, așa cum erau ei în 14 jucători, belgienii au beneficiat de un eseu de penalitate generat de un șir de nesiguranțe în apărarea noastră, poate prematur relaxată (min. 59). Eliminarea temporară dictată împotriva echipei noastre nu s-a cunoscut pe moment, atacul nostru fiind foarte tăios în „22”-ul advers. Din păcate, șutul lui Conache pentru Neagu a fost scăpat în momentul în care ultimul se pregătea să marcheze eseul la colț (min. 64). Cu o altă eliminare temporară în efectiv, echipa României a trecut prin momente grele. Michelis a prins balonul abia dincolo de terenul de țintă (min. 69). Reluând jocul din „22”-ul propriu, Melinte, după ce a fost oarecum spectator la faza anterioară, a mai făcut o gafă. În loc să caute tușa, el a reluat jocul cu o lovitură spre centrul terenului. Pradă ușoară pentru o echipă în dublă superioritate numerică, belgienii marcând eseul la colț (min. 73). Gott a ratat transformarea care ar fi redus avantajul României la mai puțin de un eseu transformat. Belgienii, încă având un om în plus pe teren, au mai beneficiat de o pasă greșită a românilor și au inițiat un contraatac viguros la care Cornez nu a putut recepționa balonul în terenul nostru de țintă (min 76)! În final, grămada noastră și-a mai făcut o dată datoria, contribuind la eseul marcat pe partea închisă și transformat de Melinte, eseu care a adus punctul bonus ofensiv (min. 80+). Cu alte cuvinte, pe belgieni i-am bătut cu înaintarea – nici treisferturile nu au fost departe – grămada noastră câștigând de șase ori pe introducere adversă, generând aproape toate punctele marcate.

Sâmbăta viitoare, România va primi vizita Portugaliei (stadion „Arcul de Triumf”, ora 16:30), echipa în fața căreia Belgia a reușit surpriza de până acum a competiției (10-6). Avem speranța că nu vom mai face atât de multe greșeli tehnice și că cei doi accidentați ai zilei – Șer și Savin – vor fi recuperați pentru lupta de a termina grupa pe locul întâi, ceea ce ar însemna o potențială semifinală cu Spania, nu cu „balaurul” din ultima vreme, Georgia.