N.Dumitrescu
Conform unui comunicat de presă, Arhiepiscopia Bucureștilor se pregătește pentru a marca prima sărbătorire a Aducerii moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la București, în acest sens anunțându-se că sărbătoarea, înscrisă de Sfântul Sinod în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române în data de 13 iulie, va fi precedată de un pelerinaj cu moaștele sfântului prin zeci de biserici din întreaga eparhie.
Așa cum s-a anunțat, după un program bine stabilit, în perioada 4 martie – 16 aprilie a.c., având în vedere criterii care privesc lucrarea misionară, filantropică, importanța unor mănăstiri și biserici, sfintele moaște vor poposi în toată zona Prahovei, apoi Ilfov și mai apoi în București. Pentru județul Prahova, programul anunțat este următorul: 4 martie – Protoieria Câmpina; 5 martie – Protoieria Ploiești Nord; 6 martie – Protoieria Ploiești Sud; 11 martie – Protoieria Vălenii de Munte; 12 martie – Protoieria Urlați, locațiile exacte pentru fiecare popas ale moaștelor urmând să fie anunțate ulterior de fiecare protoierie.
Deja, primele anunțuri despre bisericile în care vor poposi moaștele Sfântului Dimitrie Cel Nou au fost făcute de către unele primării pe… paginile oficiale de facebook ale instituțiilor. Este vorba despre Primăria Brazi, care a anunțat că locuitorii comunei sunt așteptați pe data de 6 martie 2024, între orele 11:00 –13:00, la Parohia Negoiești, iar potrivit Primăriei Plopeni, credincioșii sunt așteptați pe data de 5 martie, între orele 13.15 – 15.30, la Biserica Înălțarea Domnului din Plopeni.
Conform Arhiepiscopiei Bucureștilor, înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a sărbătorii Aducerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în ziua de 13 iulie, a fost decisă de Sfântul Sinod în ședința din 5 iulie 2022. Prima marcare a sărbătorii are loc anul acesta, în 12-14 iulie, când se împlinesc 250 de ani de la acest eveniment istoric. Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost aduse la București de generalul rus Ivan Piotr Saltîkov, care le-a luat din satul Basarabi, de lângă Ruse (în Bulgaria de astăzi), pentru a le proteja de invazia turcilor. Negustorul Hagi Dimitrie şi Mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti l-au convins să lase moaştele poporului român.