F. T.

În perioada 26 ianuarie – 1 februarie, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a cadrelor didactice, la nivelul structurilor judeţene ale Poliției Române au fost organizate 278 de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 3.109 activități de prevenire și de informare, în cadrul a 1.810 unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 78.439 de beneficiari.
Dintre acestea, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară, în cadrul a 1.482 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență.
Polițiștii prahoveni continuă activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Școală.
În contextul amintit mai sus, notăm că Inspectoratul Județean de Poliție Prahova și Inspectoratul Școlar Județean Prahova au lansat Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației.
Astfel, după cum se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Prahova, „angajaţi ai instituţiei au desfășurat activități în cadrul mai multor unități de învățământ, precum: Școala Gimnazială „Profesor Nicolae Simache”, Şcoala Gimnazială «Sfânta Vineri», Școala Gimnazială «Nicolae Iorga» din Ploiești, dar și Școala Gimnazială «Gheorghe Lazăr” din comuna Bărcănești.
În cadrul acestora, au fost prezentate extrase ale actelor normative privind bullying-ul, convieţuirea socială, ordinea şi liniştea publică, au fost purtate discuții privind violența și formele acesteia întâlnite în unitățile de învățământ, în funcție de vârstele elevilor.
De asemenea, au fost prezentate cazuri concrete de bullying, precum și măsurile aplicabile de către polițiști.
Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 448 de activități, precum și 366 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații”.