Potrivit datelor centralizate la nivelul Poliţiei Române, în cursul anului trecut, structurile judeţene din ţară au derulat, împreună cu procurorii DIICOT, 1.641 de acțiuni operative, reușindu-se destructurarea a 153 de grupuri infracționale organizate.
„În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate peste 5.600 de percheziții domiciliare, sub coordonarea procurorilor și în cooperare cu structuri similare de aplicare a legii, din Europa sau din alte state ale lumii. Astfel, au fost confiscate aproximativ 1,2 tone de droguri (…)
De asemenea, în domeniul investigării criminalității economice, accentul a fost pus pe finalitatea judiciară şi pe recuperarea prejudiciului. Complexitatea investigațiilor și a tehnicilor folosite au fost la un nivel ridicat în anul 2023, iar rezultatele pot fi apreciate inclusiv prin valoarea măsurilor asigurătorii instituite pentru recuperarea prejudiciilor, care a totalizat 1.247.163.484 de lei.
Cu referire la combaterea contrabandei cu țigarete, poliţiştii angrenaţi în misiuni au confiscat aproximativ 43.000.000 de țigarete și peste 37 de tone de tutun, ceea ce a însemnat menținerea unui nivelul scăzut al pieței negre de țigarete, aspect confirmat de ultimele studii Novel, conform cărora, în anul 2023, aceasta s-a situat între 7,1% și 8,3%”.