Nicoleta Dumitrescu

Fac ce fac partidele aflate la guvernare și iar și iar ajung la masa negocierilor! Iar de data aceasta miza discuțiilor este și mai mare, pentru că este vorba despre alegerile din acest an. Așa că liberalii și social-democrații încearcă, în aceste zile, să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește combinațiile care se pot face între cele cinci runde de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și cele două tururi de la alegerile prezidențiale. Iar cum fiecare partid privește dinspre partea sa de posibil și potențial avantaj, negocierile se fac, așa cum s-au făcut de fiecare dată când se discută la masa puterii, pe bază de cerere și ofertă, întrucât nimeni nu vrea să iasă în pierdere.
Ca și în alte ocazii, însă, și de această dată la masa discuțiilor și-a făcut loc și demagogia, liberalii, de pildă, susținând că, pe tema comasării alegerilor, reprezentanții coaliției aflate la guvernare vor sta de vorbă, vor analiza, încât, după cum tot pretind, să vadă și ”ceea ce este mai bine pentru cetățeanul român”, ”ce este mai bine pentru România”, punctând chiar că, în niciun caz, ”nu se va intra pe contrasens cu dorința cetățenilor” (!?!) .
Dacă ar fi să ne luăm după unii dintre politicieni, aproape că aceștia nici nu mai pun capul pe pernă de grija cetățenilor români, cum spun ei, nici bucățică de pâine în gură, fiind în stare să renunțe inclusiv la vacanțele din străinătate, tot pentru a fi aproape de cetățeni!!! Cine nu știe însă care este, de fapt, adevărul, iar dovezile apar în fiecare zi, fiindcă este o contradicție flagrantă între ceea ce se face și ceea ce zice, iar scena politică dezvăluie , zilnic, o mulțime de exemple!
Revenind la discuțiile pe tema comasării unora dintre scrutinele de alegeri, negocierile se fac, evident, tot din perspectiva avantajului, în condițiile în care partidele de la putere se consideră deja – încurajate și de ultimele sondaje – pe primele locuri în preferințele electoratului. De departe, însă, discuțiile cele mai mari sunt pe tema găsirii combinației perfecte pentru alegerile locale, știindu-se ce mare câștig pot avea partidele de pe urma primarilor care își mai doresc încă un mandat. Pentru că, odată cu propria lor campanie, primarii pot strânge capital politic și pentru listele de la europarlamentare, pentru parlamentare, inclusiv pentru candidații care vor să ajungă la Cotroceni. Ceva mai complicată pare să fie cuplarea alegerilor europarlamentare – fixate pentru data de 9 iunie a.c. – cu cele locale, având în vedere faptul că mandatul actualilor aleși locali expiră la toamnă, alegerile locale trecute desfășurîndu-se pe data de 27 septembrie 2020. Or, dacă vor fi alegeri locale la începutul lunii iunie, cuplate cu cele europarlamentare, asta ar însemna că, în această vară, localitățile vor avea, în mod clar, două rânduri de aleși locali, respectiv pe cei în funcție, dar și pe cei care urmează să-și preia posturile, în așteptarea validării mandatelor. Mai mult decât atât, și mai complicat va fi în cazul localităților în care la alegerile pentru funcția de primar vor candida atât primarul în funcție, cât și viceprimarul. Pentru că, dacă după numărătoarea voturilor, câștigător va fi declarat… viceprimarul, iar acesta nu s-a înțeles prea bine cu primarul în funcție care și-a mai dorit și el încă un mandat și a candidat din nou, atunci să vezi scandal, nu glumă, situația putând fi similară și în cazul alegerilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, când vor exista, cu siguranță, situații în care competitori vor fi atât actualul președinte, cât și vicepreședintele.
Prin urmare, rămâne de văzut când și cum vor pica de acord partidele din actuala coaliție aflată la guvernare să combine cele cinci rânduri de alegeri din acest an. Oricum, dispre politicieni, după cum s-a văzut deja din declarațiile unora dintre ei, cetățenii români pot sta fără grijă, atât timp cât s-a anunțat faptul că decizia în privința calendarului în care electoratul va merge la vot nu va fi luată în contrasens cu dorința lor. Dar, oare, politicienii știu care este dorința cetățenilor români?!