Oficialul de la Transporturi va fi lunar pe şantier, pentru a vedea cum avansează lucrãrile

Violeta Stoica

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a aflat, ieri, din nou, într-o vizită pe șantierul autostrăzii A7 Dumbrava – Buzău, unde sunt în lucru primele două tronsoane, iar din luna martie va primi ”verde” și asocierea de firme care a câștigat licitația pentru construirea celui de-al treilea lot, între Pietroasele și Buzău. Alături de de ministrul Grindeanu s-au aflat și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, prefectul de Prahova – Virgiliu Nanu, subprefectul Emil Drăgănescu, precum și reprezentanții firmelor care lucrează pe primele două loturi din Dumbrava – Buzău: asocierile Pizzarotti – Retter și, respectiv, Coni – Trace.
Sorin Grindeanu s-a arătat foarte optimist, declarând că primele două loturi din A7 Dumbrava-Buzău vor fi date în circulație în luna octombrie. ”Am venit azi împreună cu domnul director Pistol şi cu alţi colegi de la CNAIR să vedem stadiul lucrărilor pe cele două loturi de pe A7. Pe primele două, suntem undeva, hai să spunem, în jurul la 45%”, a precizat Grindeanu, care a mai spus că îl interesează ca ”în perioada următoare, însemnând finalul lunii martie, trebuie să ajungă în jur de 55%, finalul lunii aprilie trebuie să ajungă la 65%. Că depăşesc aceşti 55% şi va fi 56-57%, va fi foarte bine. Mă aştept ca aceste termene pe care le-am spus mai devreme să fie respectate. Voi veni în fiecare lună pe aceste loturi, astfel încât să ne ţinem de ce am spus – octombrie, toamna acestui an, să fie date în circulaţie. (…) Graficele sunt retrimise de către companii, procentele sunt asumate de către toată lumea. Problemele au fost depășite. Ne așteptăm să existe un progres susținut pe aceste loturi”, a mai menționat Grindeanu. De asemenea, în privința lotului 3 Pietroasele – Buzău, ministrul Transporturilor a anunțat că, din 1 Martie se intră și încep lucrările și pe acest lot.
”Eu sunt optimist din fire şi, la cum i-am văzut (n.n. – pe constructori, în teren), sunt convins că se va respecta acest termen de octombrie. Pe mine mă interesează (…) chiar şi dacă pot fi daţi în circulaţie primii, nu ştiu, primii 5 km de la o descărcare la alta. Orice asemenea abordare va găsi, din partea CNAIR şi a mea, un răspuns favorabil, pentru că orice kilometru care e dat în circulaţie, chiar dacă nu e recepţionat tot lotul, dacă poate fi dat în circulaţie de la o descărcare la alta, acel lucru eu încurajez să fie făcut fiindcă reduce din disconfortul celor care se află în trafic”, a mai spus Grindeanu.
Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a declarat, de asemenea, că toate obstacolele, pe cele două loturi aflate în execuție de la Ploiești la Buzău, au fost depășite: ”Nu mai există elemente care să ne ducă cu gândul la o întârziere pe ambele loturi. Sunt în grafic, pot fi finalizate, ar trebui să aibă un procent lunar de execuție de circa 8%”.
Și prefectul județului Prahova, Virgiliu Nanu, a anunțat că va fi prezent pe șantierul autostrăzii, în calitate de reprezentant al Guvernului României în teritoriu, pentru a urmări stadiul lucrărilor.