N.D.

Duminică, 25 februarie a.c., la ora 11.00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova- care găzduiește acum și una dintre secțiile sale, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, având în vedere că sediul acestuia se află în plină reabilitare și modernizare- va fi gazda unui eveniment cultural considerat a fi ”de excepție”. Este vorba despre manifestarea ”Concert & Carte”, organizată în memoria prof.dr. Alexandru I.Bădulescu, cei prezenți având astfel posibilitatea să participe la o combinație unică între muzică și literatură, special organizată pentru a celebra personalitatea și activitatea acestuia. Concertul va fi susținut de către Orchestra de Tineret „Dinu Lipatti» din București, sub bagheta dirijorului Ștefan Aprodu, cu profesorul Magdalena Ursu în calitate de coordonator al orchestrei, iar lansarea volumului „Alexandru I.Bădulescu – susținător împătimit al culturii prahovene» va avea loc în prezența autoarei, conf.univ. dr. Carmen Manea.
Reamintim că prof. dr. Alexandru Bădulescu s-a stins din viață pe data de 2 ianuarie 2021, reprezentanții municipalității evidențiind, la acea dată, câteva aspecte ale personalității și carierei sale :” A fost o remarcabilă personalitate a vieții culturale prahovene, care a dăruit și s-a dăruit pe sine artei și culturii, atât la nivel local, cât și național. Născut pe 20 februarie 1929, acesta și-a dedicat zeci de ani din viață artei și culturii. Întreprinzător și foarte dedicat profesiei sale, acesta a avut inițiative importante legate de arta muzicală românească.
Astfel, Alexandru Bădulescu a fost cel care a pus bazele Muzeului Memorial „Paul Constantinescu” (inaugurat la 20 decembrie 1993), fiind deopotrivă inițiatorul Concursului Internațional de Interpretare care poartă numele celebrului compozitor ploieștean. De asemenea, s-a implicat în organizarea a nenumărate manifestări artistice de prestigiu și emblematice pentru orașul Ploiești: Festivalul Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu”, Festivalul Internațional de Pian „Lory Wallfish” sau Concursul Internațional de Canto „Eugenia Moldoveanu”. A fost un orator nelipsit de la manifestările culturale locale, județene sau naționale, care fascina prin precizia și acuratețea relatării faptelor și întâmplărilor evocate, fiind o adevărată enciclopedie a datelor, numelor, evenimentelor care erau redate sau povestite într-o manieră inconfundabilă. Totodată, era o prezență permanentă la concertele și spectacolele organizate de instituțiile de profil din Ploiești și alte localități prahovene, dar și un spectator fidel al Festivalului Internațional „George Enescu”. Cu o carieră profesională de excepție, în anul 2002, municipalitatea ploieșteană i-a recunoscut meritele, prin decernarea titlului de «Cetățean de Onoare al Ploieștiului»”.