Deși în cantități moderate sarea nu este dăunătoare, ci are multiple funcții în organism, consumată în exces poate duce la hipertensiune arterială și alte afecțiuni. Și cum majoritatea oamenilor consumă de două ori mai multă sare pe zi decât doza zilnică recomandată, soluția propusă de specialiști este cea a înlocuirii sării de masă cu alternative la fel de gustoase, dar cu mai puțin sodiu. Un nou studiu a dovedit beneficiile acestora. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în privința cantității de sare consumate este de maximum 5 grame pe zi, echivalent cu 2 grame de sodiu. Această recomandare se referă la consumul total de sare, inclusiv la cea naturală din alimentele crude sau cea adăugată în alimentele procesate. Conform American Heart Association, 70% din sarea consumată provine din alimentele procesate industrial sau din alimentele tip fast-food. Alte ingrediente care pot da gust mâncării încât să nu fie nevoie de cantități mari de sare sunt următoarele:arome și mirodenii variate: piper, ardei iute, curcuma, curry, cimbru, oregano, pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, leuștean, țelină, măghiran, rozmarin, salvie, dafin, tarhon, anghinare, nucșoară, scorțișoară, anason, fenicul, chimen, coriandru, ghimbir; seminte și fructe uscate: susan, nuci, alune, migdale, fistic, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui sau de cânepă, care pot fi ușor rumenite și apoi măcinate;ceapa, usturoiul sau prazul, fie în formă proaspătă, fie uscată; amestecuri naturale de legume deshidratate și măcinate, eventual combinate cu ierburi aromatice;