La naștere, legătura dintre bebeluș și mamă are deja vârsta de nouă luni. Imediat ce se naște, el învață să distingă mirosul mamei de orice alt miros. Dacă mama alăptează, bebelușul o asociază cu împlinirea tuturor nevoilor sale. Bebelușul se calmează când e la sân, așadar, uneori, tații se pot simți neajutorați, incapabili să își aline propriul copil și să o mai elibereze pe parteneră de o parte din presiune. Există, însă, multe modalități minunate prin care tații se pot conecta cu bebelușii și care nu implică hrănirea, implicarea taților din primele luni de viață ale unui copil fiind esențială.
* Purtarea bebelușului. Nimic nu e mai minunat pentru un tată decât să își țină bebelușul strâns la piept, într‑un sling sau într‑un sistem de purtare. Un contact atât de strâns, de prelungit le permite taților să adulmece creștetul bebelușului, să îi vorbească cu blândețe, să aibă brațele libere pentru a face și alte lucruri.
* Contactul piele‑pe‑piele. Îmbrățișările piele‑pe‑piele sunt minunate. Generează eliberarea de oxitocină (hormonul iubirii) atât la tată, cât și la copil, cei doi ajungând să se cunoască prin atingere și prin miros, ca și prin privire. E o cale minunată de a alina un bebeluș agitat.
* Masarea bebelușului. Este minunată pentru relaxarea bebelușilor și a părinților, deopotrivă. Din nou, stimulează eliberarea de oxitocină și reduce hormonii de stres. Este o cale minunată pentru tată să își cunoască bebelușul prin atingere și e de mare ajutor pentru adormirea micuțului.
* Cititul. A le citi bebelușilor este un lucru uimitor. Ajută la construirea unei legături autentice și a iubirii pentru cărți, dar formează și parte a unui ritual vital de noapte bună. A combina poveștile de noapte bună cu masajul și cu baia creează o rutină care poate fi sarcina specială a tatălui de fiecare seară, înainte ca mama să preia micuțul pentru alăptare și somn.
* Îngrijirea practică. A le schimba scutecele, a‑i ajuta să elimine aerul, a‑i îmbrăca par sarcini lumești, plictisitoare, dar sunt tot atâtea ocazii minunate pentru ca tații să se conecteze cu bebelușii. A le vorbi și a le cânta pe măsură ce îi îmbracă sau a le schimba scutecul sunt activități care îi aduc pe tați mai aproape de bebeluși și care construiesc relații de încredere pe termen lung. Pe lângă această implicare practică, tații sunt extrem de importanți și în sprijinirea și încurajarea partenerelor care alăptează. Sprijinul lor poate conta când mama este pe cale să renunțe la alăptare când întâlnește o piedică.