Un studiu efectuat în China a arătat că o substanţă extrasă din frunzele şi seminţele uscate ale arborelui Ginkgo ar putea îmbunătăţi recuperarea cognitivă precoce după un accident vascular cerebral (AVC), informează Agenția Xinhua, preluată de Agerpres.
Cercetătorii asiatici, conduşi de cei de la Spitalul Tiantan din Beijing, au constatat în cadrul unui studiu clinic desfăşurat în mai multe centre medicale din China că persoanele diagnosticate cu un AVC cauzat de un cheag sangvin au beneficiat de o mai bună recuperare precoce a funcţiilor cognitive dacă au fost tratate cu injecţii intravenoase ce conţineau o combinaţie de componente biologice active din Ginkgo biloba în primele două săptămâni după accidentul vascular cerebral.
Studiul preliminar a fost prezentat recent la Conferinţa Internaţională din 2024 organizată de Asociaţia Americană de luptă împotriva AVC.
Cercetătorii au analizat recuperarea cognitivă a 3.163 de supravieţuitori ai unui AVC care au fost trataţi pentru AVC ischemic uşor până la moderat în China.
Până în cea de-a 90-a zi de monitorizare, potrivit autorilor studiului, pacienţii care au primit injecţii cu acel compus au obţinut scoruri mai bune la testele cognitive decât cei care au primit un placebo.
Arborele Ginkgo, care reprezintă una dintre cele mai vechi specii de arbori vii, este originar din Asia de Est şi este utilizat pe scară largă în medicina tradiţională chineză.
Întrucât perioada de monitorizare în acest studiu a fost de numai 90 de zile, efectul pe termen lung al substanţei extrase din arborele Ginkgo necesită cercetări pe termen mai lung, au declarat cercetătorii chinezi.