V. Stoica

În luna ianuarie 2023, un escroc recidivist din județul Neamț a reușit să o păcălească pe stareța mănăstirii Pissiota din comuna prahoveană Poienarii Burchii, promițându-i că-i donează un camion de lemne pentru lăcașul de cult, contra unei sume de bani care să-i asigure combustibilul pentru transport. Banii pentru motorină i-a primit, însă nu a mai venit la mănăstire și cu lemnele promise. Ulterior, la câteva săptămâni distanță, bărbatul în vârstă de 68 de ani, a încercat din nou aceeași schemă, însă nu i-a mai ieșit escrocheria. Acum, acesta a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Ploiești la 1 an și trei luni de închisoare cu executare în regim de detenție, pentru săvârşirea infracţiunii de înșelăciune, în stare de recidivă postexecutorie, sentință care poate fi atacată atât de către inculpat, cât și de către anchetatori.
Cum au reușit să-l prindă pe infractor? Tot cu ajutorul măicuțelor de la mănăstire, care, la a doua tentativă de înșelăciune, au anunțat poliția, oamenii legii reușind să-l prindă pe escroc în flagrant.
În februarie 2023, polițiștii prahoveni ­anunțau că un bărbat din județul Neamț a fost prins, pe 8 februarie, în flagrant delict de către polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor Contra Persoanei și Patrimoniului în timp ce încerca să înșele o măicuță de la o mănăstire din comuna prahoveană Poienarii Burchii. Potrivit IPJ Prahova, polițiștii au fost sesizați că, în urmă cu aproximativ o lună, o măicuță de la o mănăstire din comuna Poienarii Burchii (n.n. – Pissiota) ar fi fost înșelată de către un bărbat care i-a cerut o sumă de bani în schimbul donării unor produse. Măicuța i-a transmis bărbatului suma de 1.000 de lei, însă acesta nu și-a mai onorat promisiunea, a informat IPJ Prahova, la vremea respectivă. ”Ulterior, la data de 7 februarie, măicuța ar fi fost contactată din nou de către un bărbat, care i-a comunicat faptul că dorește să doneze mănăstirii un camion de lemne, cu condiția să îi fie transmiși 1.500 de lei, sumă necesară achiziționării combustibilului, în vederea transportului materialului lemnos. În baza celor sesizate, polițiștii au efectuat activități investigativ operative și cu sprijinul persoanei vătămate au reușit identificarea și ulterior depistarea în flagrant a bărbatului bănuit de săvârșirea faptei de înșelăciune”.