Între 3 și 12 ani cei mai mulți copii se confruntă cu dureri de picioare care le fac dificil somnul, noaptea. Deși ele sunt cunoscute ca dureri „de creștere”, în realitate nu există nicio dovadă că ar fi cauzate de puseele de creștere a oaselor, așa cum multă vreme s-a crezut. Sunt pur și simplu dureri musculare pe care copiii le au în general după o zi în care au fost activi, au alergat, au sărit și s-au cățărat, potrivit Hotnews.ro.
Durerea începe de obicei după-amiaza târziu sau seara, uneori trezește copilul din somn, însă dimineața dispare. Este resimțită la ambele picioare, în special în partea din față a coapselor, în gambe sau în spatele genunchilor (în mușchi, nu în articulații), ca niște crampe sau ca o durere pulsatilă. Copiii pot resimți în mod diferit aceste dureri, pentru că este vorba și de toleranța fiecăruia. În vreme ce unii pot acuza dureri puternice, alții le suporta mai bine. Ca și durată, durerile pot persista câteva minute sau ore întregi. Ele apar, dispar și reapar pe parcursul a luni de zile sau ani, vestea bună fiind că nu sunt zilnice. De asemenea, ele nu provoacă șchiopătare, și deci copilul funcționează normal pe parcursul zilei.
Mai trebuie menționat că activitatea, mișcarea picioarelor, nici nu ameliorează și nici nu agravează acest tip de durere. Mai mult, este inofensivă și de obicei se ameliorează de la sine.
Dacă nu sunt dureri de creștere, atunci ce sunt? Care sunt cauzele lor? Chiar dacă, în principiu, nu se știe exact ce cauzează acest tip de dureri, medicii au câteva teorii. Una dintre ele ar fi aceea că pot fi determinate de extra-flexibilitatea articulațiilor (sindrom de hipermobilitate articulară) sau de existența platfusului.
Alte cercetări au descoperit că acei copii care acuzau dureri de creștere aveau niveluri scăzute de vitamina D în organism, vitamină extrem de importantă pentru mușchi și oase. S-a mai observat și că aceste dureri sunt mai frecvente la copiii activi, fiind prezente după ce au făcut mult sport. Totuși, pe de altă parte, unii copii despre care se credea că au dureri de creștere, sufereau de fapt de sindromul picioarelor neliniștite, o tulburare în care disconfortul de la nivelul picioarelor face ca somnul să fie dificil.
Atunci când unul dintre părinți suferă de acest sindrom, este foarte probabil ca durerile pe care le acuză copilul în timpul nopții să aibă aceeași cauză. h2: Pediatrul poate pune diagnosticul Este foarte important ca, la apariția acestor dureri, să fie excluse alte posibile cauze. Dacă durerile „de creștere” sunt inofensive și nu au urmări pe termen lung, alte dureri pot sugera patologii grave, cum ar fi artrita juvenilă sau existența unei tumori.
Un medic pediatru va putea pune diagnosticul de dureri „de creștere” după un examen clinic și chestionarea cu privire la istoricul medical și simptomele pe care le are copilul, nefiind necesare analize de sânge sau radiografii.
Chiar dacă aceste dureri dispar de la sine, exista și modalități prin care disconfortul poate fi redus. Utilizarea unui analgezic, de exemplu, cum este paracetamolul, va îmbunătăți această neplăcută situație.
ATENȚIE! Nu se va administra niciodată aspirină unui copil cu vârsta sub 16 ani dacă nu există recomandare medicală în acest sens, pentru că utilizarea acesteia a fost asociată cu sindromul Reye, afecțiune care pune viața în pericol. Alte modalități prin care copilul poate fi ajutat să se simtă mai bine sunt: – Efectuarea unui masaj blând pe zonele dureroase; – Aplicarea unei comprese calde (sau o sticlă cu apă caldă, înfășurată în prosop).
De reținut că este interzis să se folosească o pernă electrică de încălzire la un copil care doarme! -O baie caldă înainte de culcare poate fi de ajutor. -Unele exerciții de întindere musculară pe timpul zilei pot preveni apariția durerilor. Trebuie acordată o atenție sporită reacției copilului la masaj, la aplicarea compresei calde și la exercițiile de flexare blândă a mușchilor. Durerile tipice de creştere nu ar trebui să fie însoţite de sensibilitate!
Pentru că datele din literatura de specialitate cu privire la profilul clinic al durerilor de creștere sunt limitate, cercetătorii au realizat un studiual cărui scop a fost de a defini caracteristicile clinice, istoricul familial, constatările de laborator și rezultatul terapeutic al durerilor de creștere la copii.
În studiu au fost incluși 30 de copii (18 băieți și 12 fete) cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani care prezentau dureri de creștere, aceștia fiind urmăriți pe parcursul unui an de zile. Criteriul de includere a fost durerea la nivelul extremităților inferioare, care a fost recurentă și a durat mai mult de trei luni. Criteriile de excludere au fost orice simptome și semne anormale sistemice sau locale, implicarea articulațiilor și șchiopătarea sau limitarea activității.
Testele de laborator, inclusiv hemoleucograma completă, viteza de sedimentare a eritrocitelor și nivelurile serice de calciu și fosfor, au fost efectuate la toți copiii. Concluzia studiului a fost aceea ca durerea în creștere este un sindrom neinflamator frecvent, constând în dureri intermitente, adesea enervante, care afectează extremitățile inferioare ale copiilor. Diagnosticul clinic este ușor de stabilit dacă sunt respectate cu strictețe criteriile precise de includere și excludere în anamneză și examene fizice.
Dacă durerile „de creștere” sunt inofensive, altele pot, însă, reprezenta simptomele unor afecțiuni care necesită intervenția unui medic specialist.
Se impune adresarea la medic:atunci când copilul are dureri de picioare dimineața, când merge sau când participă la activități; când șchiopătează din cauza durerii sau chiar nu poate merge;când are dureri în articulația genunchilor sau gleznelor; când prezintă erupții cutanate, inflamație sau vânătai neobișnuite pe picioare; când are dureri de picioare însoțite de febră.