Alegeri europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. PSD și PNL au convenit asupra calendarului electoral al anului 2024. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat miercuri oficial deciziile din Coaliție, la finalul unei zile pline de ședințe, potrivit Hotnews.
Chiar dacă Nicolae Ciucă avea mandat de la PNL doar pentru comasarea localelor cu europarlamentarele și liste comune pentru alegerile pentru Parlamentul European, Marcel Ciolacu a anunțat și devansarea prezidențialelor care ar urma să aibă loc în septembrie. Ciucă a explicat că a discutat această variantă cu Ciolacu și va merge și în fața liberalilor să ceară un vot.
Liderii PSD și PNL au precizat că președintele Klaus Iohannis a fost informat despre strategia Coaliției, fără a da alte detalii. Iată calendarul electoral și strategia prezentate de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu: alegerile europarlamentare și locale vor fi comasate și se desfășoară pe 9 iunie; PSD și PNL vor candida pe liste comune la alegerile europarlamentare; fiecare partid va avea candidați proprii la alegerile locale, nefiind excluse alianțe punctuale în teritoriu;alegeri prezidențiale în septembrie, date avansate: 1-15 septembrie sau 8-22 septembrie; alegeri parlamentare în ­decembrie.
În privința unei alianțe și după europarlamentare și un candidat comun PSD-PNL pentru prezidențiale, Ciolacu și Ciucă au spus că aceste decizii se vor lua abia după alegerile europarlamentare.