George Marin

A treia zi de competiție a făcut deliciul spectatorilor – încă nemeritat de puțini! – prin intensitatea disputelor dată atât de ambiția celor care au urcat treptele celor două ringuri instalate la „Olimpia”, cât și a forței loviturilor schimbate între adversari. Desigur, era de așteptat să se întâmple așa pentru că atât în disputele tineretului, cât și în cele ale juniorilor, au intrat în concurs și categoriile mai mari în greutate, unde, este cunoscut, se poate vedea mai multă forță care să susțină tehnica. În această categorie putem încadra fără a greși meciurile: Roland Burai (Ungaria) – Aristau Bitekeioan (Kazahstan), la categoria 67 de kilograme Tineret, Shaosidon Tusunov (Uzbekistan) – Aron Kallon (Ungaria), la categoria 71 de kilograme Tineret, sau Rza Rzaev (Azerbaidjan) – Elisei Otvos (România) la categoria 70 de kilograme Juniori, în care primii marcați în perechea de luptă au fost declarați învingători. Am numit doar trei exemple de top din cele mult mai multe care ar merita menționate.
Din păcate pentru reprezentanții Ploieștiului, niciunul dintre cei prezenți pe ring în galele de miercuri nu a făcut pasul spre pozițiile podiumului de premiere.
Gianina Bănică, Valentina Moroșanu și Ioana Stoicescu sunt cele trei fete reprezentând CSM Ploiești (antrenori Titi Tudor „Prosop” și Adrian Pîrlogea) înscrise la categoria 57 de kilograme Tineret. Toate trei au fost învinse de adversare mult mai experimentate și, coincidență, toate au pierdut în rundul secund prin oprirea meciului de către arbitrul de ring pentru inferioritate. Prima dintre ele, Gianina, a avut de înfruntat o fostă campioană europeană de Cadete, pe ucraineana Tetiana Vinohradova. Gianina s-a ținut aproape de adversara sa în primul rund, plasând și câteva lovituri care au demonstrat că defensiva ucrainenei poate fi străpunsă. Din păcate, în rundul secund, adversara a accelerat acțiunile de atac, răspunsul Gianinei cu croșeul și cu directa de stânga nefiind suficient. Cu o gardă mai permisivă, Gianina a primit câteva lovituri care l-au obligat pe arbitrul de ring să aplice fetei noastre numărătoarea până la „opt”. Cum situația s-a repetat, lupta a fost oprită. Celelalte două fete, Valentina și Ioana, au avut ca oponente două componente ale lotului național, pe Gabriela Cioroba și, respectiv, Daiana Andor. Mult mai puternice, fetele de la lotul național au practicat un prim rund mai mult „de studiu” al adversarelor, după care s-au dezlănțuit. Valentina a fost ceva mai activă în primul rund, când a plasat câteva bune contre cu mâna stângă, în timp ce Ioana a reușit mai puține lucruri în fața celei care pare a fi titulara categoriei în cadrul lotului național.
Nici băieții nu au avut mai mult succes. Dacă Ionuț Iacob (cat. 57 kg. Juniori) a evoluat sub calitatea pe care i-o cunoaștem, fiind depășit clar de spaniolul Rodrigo Sanchez Hernandez (decizie unanimă), Ionuț Dragomir a oferit o destul de bună ripostă, însă nu toate loviturile sale și-au atins ținta. El a fost supus unui asalt continuu în ultimul rund, astfel că decizia juriului a fost unanimă în favoarea reșițeanului Darian Trulea. Daniel Gheorghe (cat. 67 kg. Tineret) l-a avut ca adversar pe un alt component al lotului național, Claudiu Stroe, fratele celui numit acum 14 ani „Micul Hercule”. Stroe a condus lupta, Daniel replicând cu lovituri izolate, dar largi și telefonate, inițiind atacuri insuficient pregătite. Pe măsura scurgerii timpului de luptă, Daniel a reușit din ce în ce mai multe lovituri în fața unui adversar foarte bun din punct de vedere tehnic. Ultimul rund a fost împănat de clinciuri, Stroe păstrând astfel avantajul căpătat în primele șase minute de luptă prin care și-a apropiat victoria (5-0). Ultimul dintre ploieșteni în programul zilei a fost Narcis Mihai (cat. 71 kg. Tineret). Provenit din competițiile K1, Narcis a arătat că are nevoie de o perioadă de adaptare la specificitatea boxului. Cu toate acestea, el a reușit câteva serii de trei-patru lovituri, chiar dacă unele au mers în blocajul mai rapidului în execuții polonezul Alecsandr Kopacsk. Rundul secund a fost și ultimul, diferența fiind sesizabilă.
În gala de aseară, după închiderea ediției ziarului nostru, Andrei Virson (cat. 46 kg. Juniori), Cătălin Bănică (cat. 50 kg. Juniori) și Mihai Mușat (cat. 52 kg. Juniori) au boxat pentru accederea în finalele categoriilor la care participă. Virson l-a întîlnit pe Ali Mamadov (Azerbaidjan), Bănică a luptat cu polonezul Adrian Grewnowski, iar Mușat a boxat cu Bagir Amirkhanli (Azerbaidjan). Tot aseară, campionul european de juniori, ploieșteanul Fabian Stroe, care se află în pregătire centralizată la lotul național de tineret, a avut un meci foarte dificil împotriva armeanului Artur Avetikian, în sferturile de finală ale categoriei 54 de kilograme. Cu aceste rezultate, precum și cu rezultatele finalelor vom reveni în ediția noastră de luni, urmând a prezenta ulterior concluziile noastre și alte aprecieri ale celor implicați în acest turneu internațional.
În pauza dintre gale, președintele Federației Române de Box, Vasile Cîtea, a urcat pe ring cu cei patru invitați ai zilei: boxerul profesionist Ronald „The Thrill” Gavril (37 de ani, palmares 24 de victorii, din care 18 prin KO, 3 înfrângeri), antrenorul emerit Relu Auraș, care l-a ridicat și pe Gavril, Florin Ioniță, speranța boxului românesc pentru Jocurile Olimpice, și impresara din fotbal Ana Maria Prodan, care l-a însoțit pe Gavril. S-au împărțit cupe, centuri și plachete omagiale de o parte și de alta, după care s-a trecut la sesiuni foto și interviuri. Îmbrăcat cu un costum de stofă reiată, cu batistă albă la rever, Gavril, care se pregătește pentru o luptă având în joc titlul mondial al versiunii, așa cum a anunțat crainicul competiției, a acordat interviuri în stil de mare dandy, cu o mână în buzunar. Deocamdată nu este anunțată vreo luptă pentru titlul mondial al categoriei 76,204 de kilograme, titlu unificat la toate versiunile importante (WBA, WBC, IBF, WBO) de mexicanul Cañelo Àlvarez. Oricum ar fi, îl vom susține pe Gavril la fel cum i-am susținut și pe Doroftei, Diaconu sau Bute.

Astăzi sunt programate semifinalele băieților și ale fetelor de la categoria de vârstă Tineret, galele fiind programate să înceapă la orele 14:00 și 18:00. Vom avea prilejul să le vedem în ring pe cele trei fete rămase în competiție, reprezentând clubul CSM Ploiești, în încercarea lor de a pătrunde în finală. La categoria 50 de kilograme, Beatrice Căldărariu va lupta cu Martina Vassallo (Italia), la categoria 54 de kilograme, Sabina Turcu o va întâlni pe Maria Mandziuk (Ucraina), iar Diana Gheorghe va încerca accederea în finala categoriei 63 de kilograme în fața compatrioatei Alissa Bușe.
Pentru sâmbătă, programarea oficială prevede disputarea finalele fetelor, mai întâi ale Junioarelor (ora 15:00), apoi ale celor de la Tineret (ora 18:00). Competiția se va încheia duminică cu finalele băieților, după același tipic ca în cazul fetelor: Juniorii de la ora 14:00, iar cei de la Tineret de la ora 18:00.