George Marin

La finalul competiției am cules câteva scurte opinii referitoare la competiția încheiată duminică în sala Olimpia din Ploiești. Am solicitat aprecierea președintelui Federației Române de Box, Vasile Cîtea, referitoare la competiția încheiată.
„Dracula Open s-a dovedit a fi un mini-campionat mondial, în mod sigur. Nivelul este extrem de ridicat. Nu cred că a mai fost competiție în România care să se ridice la un asemenea nivel. La Ploiești au fost prezente, între alte țări, Kazahstan și Uzbekistan, numerele 1 și 2 în lume la ora actuală, care au venit cu echipe de primă linie și la juniori și la tineret. Am văzut meciuri foarte bune, de înalt nivel tehnic. Drept consecință a valorii foarte ridicate este faptul că România nu a avut niciun sportiv în finalele de la tineret”.
Chestionat asupra acestui subiect destul de neplăcut, președintele Cîtea a spus: „Nu considerăm această situație ca un semnal de alarmă pentru că ne aflăm într-o etapă intermediară a parcursului către campionatele europene pentru tineret care vor avea loc în aprilie (n.r. 2-15 aprilie, Poreć, Croația). Acum sportivii noștri sunt spre 60 % ca încărcare. Desigur, ne gândim la viitor și speranța noastră este să ținem echipa întreagă din care să formăm o echipă foarte serioasă de seniori cu care să abordăm cu succes competițiile majore. Până nu demult consideram participarea la marile competiții drept un rezultat glorios. Apoi, am luat o medalie-două și am considerat că este în regulă. Anul trecut am rupt toate barierele la care ne puteam gândi prin numărul de medalii cucerite (n.r. 18, la CE pentru juniori, la Ploiești). Este îmbucurător că avem medalii la toate categoriile de vârstă. Din păcate, nu și la seniori”.

La rândul său, secretarul general al FR Box, Daniel Ion, ne-a declarat: „Dracula Open a fost o reușită, dovadă că delegațiile străine au transmis aprecieri și au fost foarte mulțumiți de ospitalitatea românească și de modul în care au mers lucrurile la sală. Despre nivelul tehnic, prefer să vorbesc din ceea ce au spus antrenorii. Dracula Open s-a ridicat la nivelul unui campionat mondial. Au fost campioni mondiali numărați (n.r. în stare de knock-down) sau învinși prin K.O. Am văzut o pleiadă de sportivi care, cu siguranță, vor face furori în viitor. (…) Cât despre participarea românească, a fost așa ca în ultimii ani, deloc surprinzătoare. La nivel de box feminin rezultatele sunt foarte bune, la nivel de juniori avem medalii de aur, avem sportivi de top, dar la tineret avem mult de muncă. Ne bazăm pe acești sportivi care au arătat veleități tehnico-tactice și fizice, dăruire, inimă. Lotul nostru a avut nevoie de acest turneu pentru ca tehnicienii să poată ști ce trebuie corectat până la campionatele continentale care bat la ușă”.
Am cerut și părerea unui neutru, antrenorului italian Francesco Damiani. Multiplul medaliat la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale și Europene a declarat pentru ziarul nostru: „Dracula Open este un turneu de un bun nivel. Au fost prezente toate națiunile care sunt protagoniste ale marilor campionate. Cine a câștigat acest turneu poate aspira și la apropiatele campionate europene (n.r. de tineret). În ceea ce privește participarea italiană, eu nu sunt chiar așa de mulțumit. Am reușit două titluri la fete, iar băieții au ieșit din competiție după ce au întâlnit adversari puternici. Trebuie să mai lucrăm pentru a ajunge la nivelul Ucrainei, care a prezentat o echipă foarte frumoasă”.