Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, insistă asupra dreptului de veto al Vienei în privința aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen, scrie publicația austriacă Krone, potrivit Hotnews.
Gerhard Karner a făcut aceste declarații luni, într-o conferință de presă la Innsbruck.
El s-a referit la acordul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, începând cu 31 martie, cu aeroporturile și porturile maritime.
„Mă gândesc foarte mult să facem acest pas acum (integrarea cu frontierele aeriene și maritime – n.r.) și să nu filosofăm despre următorii pași”, a declarat ministrul austriac de Interne, conform publicației austriace Krone, care notează că Gerhard Karner a redus și mai mult așteptările privind aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei. Oficialul austriac a vorbit despre „compromisul” la care s-a ajuns prin încheierea acordului privind aderarea aeriană și maritimă, spunând că au existat „negocieri dure” și că sunt prevăzute „condiții clare”. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie securizată, iar la frontiera externă vor fi mobilizați ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex. Mai mult, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective, a mai spus ministrul de Interne al Austriei.
Ziarul austriac „Kurier” a scris duminică despre presiunea în creștere asupra Austriei pentru a accepta primirea deplină în Schengen a României și Bulgariei. Publicația austriacă notează că Austria este singura țară din Uniunea Europeană care încă stă în mod constant în calea acestui pas.
Presa austriacă amintește că, pe lângă alegerile europarlamentare, în acest an (în toamnă) în Austria au loc și alegeri parlamentare, iar partidul de guvernământ, din care face parte și ministrul de Interne Gerhard Karner, a adoptat o poziție publică dură față de migrația ilegală.