Nicoleta Dumitrescu

Având în vedere cât de important, din punct de vedere electoral, este anul 2024, și partidele și-au schimbat strategia în a face politică, atât la firul ierbii, cum se spune, cât și în ceea ce privește luarea de măsuri decisive. O dovedește ziua de duminică, bașca faptul că a fost și Sfântul Ion, când unele formațiuni politice au anunțat public fie strategia pe următoarea perioadă, fie ce capete ale celor cu funcții de conducere de la nivel local au mai fost tăiate, pentru că nu s-au conformat în cazul deciziilor stabilite la nivel național.
De pildă, reprezentanții celor opt formațiuni politice care s-au reunit sub cupola alianței ce poartă denumirea celui mai prețios metal galben, respectiv aurul, s-au întâlnit duminica trecută la București, prilej cu care, au anunțat ei, au dat și startul anului electoral 2024. Având în vedere faptul că la începutul lunii iunie a.c. va fi primul scrutin electoral, din cele patru care vor avea loc în 2024, respectiv alegerile europarlamentare, era de așteptat acest anunț oficial, cu atât mai mult cu cât deja, încă de la sfârșitul anului trecut, fluturași cu chipul liderului alianței menționate au și fost aruncați prin curțile oamenilor. Cu precizarea că nu au fost singurii care au furat startul campaniei electorale, și alte partide punând în cutiile poștale ori în gard, așa cum s-a întâmplat și prin Prahova, diverse scrisori ori pliante, toate reprezentând, cu siguranță, în opinia liderilor politici, strategii cu miză și priză la persoanele cu drept de vot.
Astfel, dacă reprezentanții de la AUR și-au propus ca până în prima zi a lui Mărțișor să ajungă pe fiecare stradă din România (!?!), liberalii, în schimb, n-au ezitat ca, tot duminica trecută, să anunțe că au lăsat fără scaun unii lideri locali, așa cum s-a întâmplat la Botoșani, președintele organizației municipale fiind demis pentru că nu și-a stabilit candidatul pentru primăria municipiului reședință de județ, sarcină trasată de la nivel național pentru toate județele.
Prin urmare, este clar, strategiile cu miză la popor trebuie făcute din primele zile ale anului electoral 2024, pentru că, se știe, timpul zboară repede, și, chiar dacă acum este ianuarie, acum se face iunie și se deschid urnele pentru alegerile europarlamentare, după care vor urma și celelalte runde de alegeri.
Acum, rămâne de văzut dacă, așa cum s-a tot auzit, inclusiv partidele vor pica la pace și vor conveni asupra comasării alegerilor locale și a celor prezidențiale sau, deși au anunțat că merg pe drumuri separate la alegeri, într-un final, cei de la PSD și PNL vor avea liste comune cu candidați, asfel încât să facă front comun în fața alianțelor deja formate.
Cu siguranță, însă, în următoarele luni, partidele vor lucra la propriile strategii astfel încât să se asigure că-și pot atrage de partea lor cât mai mulți votanți. Poate și de aceea, mizând pe nemulțumirea oamenilor, unii dintre lideri deja susțin că au soluții la problemele lor. Un lucru este însă sigur: anul acesta, cu patru rânduri de alegeri, electoratul va fi sufocat cu promisiuni și toate, evident, de mai bine!