Primarul Ploieștiului a solicitat verificarea modului în care operatorul de salubritate din oraș își îndeplinește obligațiile contractuale

N. D.

După ce joia trecută s-a anunțat că a fost blocat, din nou – așa cum s-a întâmplat la sfârșitul lunii noiembrie 2023 – accesul pentru depozitarea gunoiului la rampa de la Boldești-Scăeni, a doua zi, respectiv pe 5 ianuarie a.c., situația a fost deblocată. Mai exact, situația a fost reglementată după ce United Waste Solution (fostul Rosal) a achitat o parte din datoriile înregistrate la compania Vitalia, operatorul rampei de gunoi, între cele două părţi fiind încheiat un nou contract, valabil până la data de 22 ianuarie a.c., în contextul în care, pe data de 4 ianuarie a.c, Vitalia anunțase, prin intermediul unui comunicat de presă, că a blocat din nou accesul la depozitarea gunoiului pentru cei de la UWS, din cauza datoriilor pe care aceştia le înregistrează. Construit în 2001 în cadrul unui parteneriat public privat, depozitul de deșeuri menajere de la Boldești-Scăeni, potrivit Vitalia, deservește toate unitățile administrativ-teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Prahova, cu excepția zonei de colectare numărul 5, arondată Depozitului de la Vălenii de Munte.
Pe de altă parte, pe data de 5 ianuarie a.c., Primăria Ploiești a anunțat că edilul a solicitat instituțiilor abilitate să verifice modul în care operatorul de salubritate din oraș își respectă obligațiile asumate prin contractul încheiat cu autoritatea locală. ”Primarul municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a solicitat Gărzii de Mediu Prahova, respectiv Direcției de Sănătate Publică Prahova, verificarea modului în care operatorul serviciului de salubritate, Rosal Grup S.A., își îndeplinește obligația contractuală privind ridicarea gunoiului de la punctele de colectare din municipiul nostru, dacă respectă prevederile actelor de reglementare privind protecția mediului și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege în acest sens. Măsura a fost adoptată în vederea preîntâmpinării unor situații similare celor înregistrate zilele precedente, când municipiul nostru s-a confruntat cu un real disconfort cauzat de neridicarea, în timp util, a deșeurilor de la platformele special amenajate, fapt ce s-ar fi putut constitui într-un real pericol privind sănătatea populației, creând, totodată, un semnificativ impact negativ asupra mediului. Precizăm, în acest context, obligativitatea Rosal Grup S.A. de a furniza serviciul de salubrizare în municipiul Ploiești, prin colectarea și transportul deșeurilor municipale, conform contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale. Reamintim că primarul municipiului a cerut, pe data de 4 ianuarie a.c., și convocarea, în regim de urgență, a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Prahova, care, potrivit atribuțiilor ce îi revin conform Statutului, are obligația de a identifica soluții în vederea eliminării acestui disconfort, care reprezintă un real pericol pentru sănătatea populației”, se precizează în documentul transmis de Primăria Ploiești.