Potrivit datelor centralizate la nivelul Poliţiei Române, în perioada 8-11 ianuarie 2024, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, peste 6.000 de polițiști au acționat la nivel naţional.
„De asemenea – se mai precizează într-un comunicat al instituţiei – au fost organizate 161 de acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 1.603 activități de prevenire și de informare, în cadrul a 1.150 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 29.943 de beneficiari.
Dintre acestea, la 669 de ore de curs au fost abordate tematici privind comiterea infracţiunilor cu violenţă, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying.
Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 269 de activități, precum și 363 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.
Au mai fost controlate şi 92 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate şapte sancțiuni contravenționale, fiind adresate 47 de informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ (…)”.
Astfel de acţiuni, „ce au drept scop asigurarea unui climat optim atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, se vor derula pe tot parcursul anului școlar 2023-2024“ – mai informează Poliţia Română.