• Colegiul Medicilor Prahova: Vom susține orice formă de protest pe care medicii din asistență medicală primară și din ambulatoriul de specialitate vor hotărî să o adopte!

Medicii de familie sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Acest lucru înseamnă că medicii de familie vor continua să acorde aceleași servicii medicale, dar contra cost – nimic nu va mai fi decontat, potrivit Hotnews. Și medicii specialiști din ambulator au amenințat deja cu închiderea cabinetelor care oferă consultații medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu plecarea către marile lanțuri de clinici private. Ei afirmă că nu vor mai putea să susțină, în acest an, funcționarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anunțat că le va deconta în 2024 – doar 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie. În medie, un serviciu medical este plătit cu 3-5-7 puncte, ceea ce înseamnă că medicii vor acorda servicii decontate cu doar 10, 15 sau 20 de lei. Sumele sunt în scădere față de anul trecut. De remarcat însă că un medic poate factura la CNAS mai multe servicii în cadrul unei consultații. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, joia trecută, în transparenţă decizională, valorile punctelor per capita și per serviciu – sumele decontate pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și pentru fiecare serviciu medical oferit – în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulator. Valorile propuse de CNAS sunt următoarele: 7,7 lei – valoarea punctului per capita; 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie); 3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.
Ieri, și medicii de familie din Prahova au anunțat, în mod oficial, prin intermediul unui comunicat de presă, că susțin inițiativele forului național, subliniind, totodată, că vor da curs oricărei forme de protest ce va fi anunțată. În documentul de presă primit pe adresa redacției, Colegiul Medicilor Prahova a ținut să precizeze: ”Suntem alături de forul profesional național, de organizațiile reprezentative ale medicilor de familie și ale celor din ambulatoriile de specialiate, din județ și din țară, și ne manifestăm nemulțumirea față de măsurile de reducere a veniturilor medicilor, inițiate de C.N.A.S. și publicate în transparență decizională, măsuri care vor afecta inclusiv pacienții. Acțiunile întreprinse de C.N.A.S. trebuie să asigure atât protecția cetățenilor, cât și a furnizorilor de servicii medicale din sistemul public de sănătate, menținerea unei sănătăți publice corespunzătoare impunând o finanțare corespunzătoare, iar nu măsuri de austeritate care dovedesc imprudență și amatorism în gestionarea sistemului public de asigurări sociale de sănătate”. Iar în finalul comunicatului de presă, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Prahova a ținut să anunțe: ”Suntem alături de colegii noștri și vom susține orice formă de protest pe care medicii din asistență medicală primară și din ambulatoriul de specialitate vor hotărî să o adopte!”