Violeta Stoica

Ghinionul se ține scai de licitația pentru consolidarea Palatului Culturii din Ploiești: la finalul anului trecut, a fost anulată pentru a doua oară!
La sfârșitul lunii mai 2023, Consiliul Județean Prahova a lansat o primă procedură de achiziție pentru consolidarea și reabilitarea clădirii istorice din centrul Ploieștiului – lucrări care ar trebui să fie realizate cu fonduri din PNRR. La licitație s-au prezentat două asocieri de firme: ROMCONSTRUCT GROUP SRL (lider) – POLARH DESIGN – CONCAS și INSPETI BUILDING RESTAURATION (lider) – ARTEHNIS. De precizat că Artehnis Iași este și societatea care a întocmit documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (atribuită anterior de Consiliul Județean Prahova, un contract de peste 1,5 milioane de lei), o firmă al cărei director general este Ciprian-Ilie Cozmanciuc, fratele parlamentarului PNL Mugur Cozmanciuc.
După deschiderea ofertelor celor doi participanți la licitație, pe 28 septembrie 2023, licitația a fost anulată, pentru că ”abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Se impune anularea procedurii de atribuire, în conformitate cu prevederile art. 212, alin.(1), lit.c), ”Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului; din Legea nr. 98/2016 și reluarea procedurii după refacerea Documentației de atribuire”.
Ulterior după refacerea caietului de sarcini, s-a lansat din nou licitația pentru consolidarea și restaurarea Palatului Culturii din Ploiești. De această dată, trei asocieri de firme și-au depus ofertele: KENT YAPI EUROPE (lider) – URBAN OFFICE, ROMCONSTRUCT GROUP SRL (lider), POLARH DESIGN, CONCAS și EURAS (lider) – K&K STUDIO DE PROIECTARE. Culmea!, și această procedură a fost anulată, pe 28 decembrie, conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Cu siguranță, în perioada următoare, Consiliul Județean Prahova va lansa și o a treia licitație. Poate de această dată se va duce la bun sfârșit procedura și va fi încheiat contractul pentru consolidarea unuia dintre cele mai cunoscute imobile din Ploiești, inaugurat între cele două războaie mondiale!
Între timp, clădirea istorică din centrul Ploieștiului se degradează, în special aripa unde a funcționat Curtea de Apel Ploiești, rămasă fără chiriași, odată cu inaugurarea Palatului de Justiție, de pe strada Gheorghe Doja, în luna septembrie 2021.
În luna decembrie 2022, președintele Consiliului Județean Prahova anunța, pe pagina sa de Facebook: ”Consiliul Județean Prahova va restaura Palatul Culturii din Ploiești cu fonduri europene. Avem la dispoziție 81 milioane lei pentru reabilitarea, restaurarea, modernizarea și consolidarea acestei clădiri importante pentru orașul nostru. Cu acești bani, o să redăm strălucirea de altă dată Palatului Culturii din Ploiești”. Deocamdată, zidurile impozantului imobil interbelic devin tot mai triste, scorojite, fisurate și lăsate în uitare.