Modificările hormonale care au loc în organism pot influența starea de spirit, făcându-i pe adolescenți mai susceptibili la anxietate, stres, tristețe și frustrare, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Referitor la anxietate (una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul adolescenților), un studiu realizat anul trecut de oamenii de știință chinezi a arătat că una dintre cauzele acesteia este tulburarea ritmului circadian , cea mai evidentă schimbare de comportament în adolescență reprezentând-o adormirea târzie și trezirea tot târzie.
Un alt motiv al crizelor de furie poate fi reprezentat de incapacitatea adolescentului de a-și comunica eficient nevoile și dorințele, cum ar fi să ceară mai multă autonomie, mai multă libertate sau un grad mai mare de reprezentare în luarea deciziilor. Inclusiv perspectiva examenelor, impunerea de termene limită, conflictele cu prietenii sau problemele în relație pot contribui la schimbările de dispoziție ale adolescenților și la izbucnirea crizelor de furie.