Nicoleta Dumitrescu

S-au rupt deja primele file din calendarul anului 2024, iar pentru a fi unul bogat, guvernanții s-au ocupat, cu foarte mare grijă și atenție, încă de anul trecut. Și motivele se știu, nu-i un secret, 2024 fiind un an istoric, cu patru rânduri de alegeri, tot de atâtea ori românii cu drept de vot urmând să fie chemați la urne. De altfel, aflat în ultimul său an în postura de șef al statului, din actualul mandat, și președintele țării, Klaus Iohannis, a ținut să reamintească în mesajul de Anul Nou transmis românilor, printre altele, că finalul de an 2023 este ”o bună ocazie pentru a privi spre viitor cu optimism și încredere”, având în vedere faptul că ”anul electoral 2024 ne va pune în fața unor opțiuni care vor marca destinul țării noastre”.
Prin urmare, românii au intrat deja într-un an istoric și, cu siguranță, la fel de istorice vor fi inclusiv ”bătăliile” între partide și liderilor lor, în încercarea de a-i convinge pe cei cu drept de vot, atât din țară, cât și din afara ei, de a se prezenta la urne și să voteze, evident, pe cine trebuie! De aici și mărinimia partidelor aflate acum la guvernare în a promova acte legislative care să includă majorări de venituri. Iar primii pe lista beneficiarilor de majorări au fost, evident, pensionarii – cel mai mare ”bazin electoral” așteptat la urne – care, în anul electoral 2024, vor avea parte de majorarea veniturilor în două etape, una deja intrată în vigoare, la 1 ianuarie a.c., iar cealaltă, din această toamnă, odată cu recalcularea tuturor pensiilor, așa cum prevede noua lege în domeniu, aplicabilă din 1 septembrie tot anul acesta.
Dar, pe lista beneficiarilor de majorări au fost trecute și alte categorii de persoane salariate, din acest an crescând nu doar lefurile profesorilor, ci și ale bugetarilor, ale acelora care lucrează în administrația locală, precum și ale tuturor categoriilor de angajați care, anul trecut, au făcut grevă, inclusiv grevă generală.
Evident, aflându-se în fața multiplelor revendicări salariale ale funcționarilor care, așa cum s-a și văzut, au blocat cu totul, în anumite intervale de timp, activitatea zilnică în numeroase instituții ale statului, și actualii guvernanți, la rândul lor, s-au aflat în fața unor opțiuni, respectiv de a accepta sau nu majorările solicitate. Însă, având în vedere cât de electoral este 2024, evident că s-a ales opțiunea de a ceda presiunilor legate de majorărări. Altfel, dacă s-ar fi răspuns cu ”Nu” la aceste revendicări, ar fi stricat cu totul toată strategia partidelor care mai vor o nouă rundă de patru ani la putere, bașca faptul că pe fluturașii electorali nu s-ar mai fi putut tipări sloganuri de genul ”Noi am majorat pensiile!”, ”Noi am majorat salariile!”, ”Noi am majorat salariile profesorilor!” etc.!
De altfel, deși își împart în continuare guvernarea, separat, deja cei de la PSD și PNL i-au anunțat pe români de aceste majorări, fie cu ocazia diferitelor manifestări, fie prin intermediul televiziunilor, dar mai ales prin intermediul rețelelor de socializare, ca un fel de încălzire pentru campaniile electorale care urmează să vină.
Pe de altă parte, nici nu se putea ca 2024 să nu se contureze a fi un an al dărniciei guvernamentale, ca o dovadă în plus a celor două partide și în privința faptului că, deși s-au urât, social-democrații și cu liberalii au reușit să facă până la urmă un mariaj -ce-i drept de ochii lumii !- astfel încât poporul să o ducă bine. Iar, cu siguranță, pe acest bine se va marșa și anul acesta în multitudinea de promisiuni care se vor revărsa peste românii cu drept de vot.