V.Stoica

La finalul anului 2023, s-a semnat contractul de construire pentru noul penitenciar de la Berceni, lângă Ploiești, o închisoare care va avea 1000 de locuri de detenție, valoarea investiției ridicându-se la peste 850 milioane de lei!
Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care a afirmat că noua închisoare va avea atât 900 de locuri pentru regim închis, cât și 100 de locuri pentru regim de maximă siguranță. ”Statul român face eforturi pentru a rezolva definitiv problema condițiilor de detenție. Acest penitenciar, alături de cel din județul Buzău, reprezintă obiective cruciale pentru modernizarea sistemului. Sunt primele proiecte majore pornite de la zero, după mulți ani. (…) Nimeni nu va mai putea să invoce condițiile de detenție precare din penitenciare pentru a se putea sustrage de la executarea pedepsei cu închisoarea”.
Prin crearea celor 1000 de noi locuri de cazare va crește capacitatea de cazare pentru regimul maximă siguranță și închis a unităților penitenciare din regiunea de sud a țării, iar indicele mediu de ocupare va scădea, ajungând la un procent de ocupare sub 100%, după cum au precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
Viitorul penitenciar de la Berceni va avea o suprafață construită de 77.709,8 mp și o suprafață desfășurată de 94.263,10 mp. Zona de detenție va avea 11 pavilioane de detenție interioară astfel: nouă pavilioane independente unul față de celălalt pentru deținuții din regim închis, a câte 100 locuri de detenție fiecare, precum și două pavilioane independente unul față de celălalt pentru cazarea celor 100 deținuți clasificați în regimul de maximă siguranță.
Fiecare pavilion va avea, în afară de camerele de detenție, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activități de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă etc.
Alte facilități destinate atât angajaților penitenciarului, cât și deținuților sunt infirmerie, clădire administrativă pentru personal (ex: birouri, săli de ședințe, spații administrative comune, arhivă și săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion “Vizite” (inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul, spații de tipul mama și copilul, spațiu vizite de tip părinte – copil, spații pentru vizite conjugale), conform datelor furnizate de Ministerul Justiției.