Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a salutat reinstaurarea lui Ednaldo Rodrigues în postul de preşedinte al Confederaţiei braziliene de fotbal (CBF), confruntată cu o criză în ultimele săptămâni, a transmis AFP, preluată de Agerpres.
‘’Suntem fericiţi şi liniştiţi de decizia Curţii Supreme care îl reinstalează pe preşedintele Ednaldo (Rodrigues)’’, a declarat jurnaliştilor Emilio Garcia, şeful juridic al FIFA, după o întâlnire la sediul CBF din Rio de Janeiro.
Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a ordonat reinstalarea lui Ednaldo Rodrigues în funcţia de preşedinte al CBF, în timp ce FIFA ameninţa cu sancţiuni împotriva fotbalului brazilian.
Un tribunal din Rio de Janeiro l-a demis pe Rodrigues din funcţia sa pe 7 decembrie, anulând rezultatele alegerilor care l-au adus în fruntea CBF în martie 2022.
Respingând interferenţele externe, FIFA şi Confederaţia sud-americană de fotbal (CONMEBOL) au avertizat apoi CBF că nu-l recunosc pe preşedintele interimar, ameninţând chiar să excludă selecţionatele ‘’canarinha’’ din competiţiile internaţionale.
Emilio Garcia a confirmat luni că exista un ‘’risc real’’ pentru impunerea unei interdicţii cluburilor şi selecţionatelor braziliene de a participa la competiţii internaţionale, dacă Rodrigues nu şi-ar fi recâştigat postul. ‘’Suntem aici pentru a garanta autonomia CBF şi respectul pentru reguli (…). Vom continua să lucrăm pentru ca preşedinţia lui Ednaldo, ales de fotbalul brazilian, să fie respectată’’, a adăugat responsabilul juridic al FIFA.
Rodrigues, primul preşedinte de culoare al CBF, a declarat că decizia Curţii Supreme este ‘’foarte importantă pentru fotbalul brazilian’’. După ce a revenit la postul său, el l-a demis pe selecţionerul Fernando Diniz, din cauza rezultatelor slabe ale naţionalei.
Clubul Sao Paulo a anunţat că antrenorul său, Dorival Junior, a primit acceptul de a se ocupa de selecţionata Braziliei.