În cursul nopţii de luni spre marţi (29/30 ianuarie a.c.), pompierii prahoveni au intervenit pentru stingerea a două incendii care au izbucnit la două case din localităţile Bucov (sat Pleaşa) şi Bertea. Din nefericire, în afara pagubelor materiale, a rezultat şi decesul unei persoane.
Astfel, potrivit unui comunicat al ISU Prahova, « în cursul nopţii de luni spre marţi, în jurul orei 02:30, pompierii din cadrul Detașamentului 1 Ploiești au intervenit cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD, cu un total de 13 subofițeri, în localitatea Bucov, sat Pleașa, pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință. În urma incendiului a ars o locuință pe o suprafață de aproximativ 80 mp. O persoană de sex masculin, în vârstă de 58 ani, a suferit arsuri de gradele I și II la nivelul feței și mâinilor, primind îngrijiri medicale la fața locului. În cele din urmă, a refuzat transportul la spital.
Pompierii au stabilit că incendiul s-a produs, cel mai probabil, ca urmare a jarului căzut din sobă pe materiale combustibile.
Tot noaptea trecută, ora 03:40, am fost anunțați prin intermediul Numărului Unic «112» despre producerea unui alt incendiu la o locuință din localitatea Bertea, strada Mătrăguni.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Vălenii de Munte, cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD. La sosirea echipajelor la locul evenimentului s-a constatat că incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 mp, fiind depuse eforturi pentru împiedicarea propagării acestuia la vecinătăți.
Din păcate, ulterior lichidării incendiului, pompierii au identificat în interiorul locuinței trupul unei persoane carbonizate. Conform celor declarate de persoane din localitate, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de peste 80 de ani.Pompierii au stabilit drept cauză probabilă de incendiu coșul de fum neizolat termic față de materialele combustibile din apropiere».
În contextul amintit mai sus, ISU Prahova reaminteşte populației o serie de reguli care trebuie respectate pe tot parcursul sezonului rece, pentru a evita astfel de evenimente nefericite, respectiv: coşurile, burlanele şi canalele trebuie curăţate, obligatoriu, cel puţin o dată pe an; în podul casei, coşul de fum va fi, obligatoriu, tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care scânteile să se răspândească şi să constituie surse de aprindere; coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor; sobele să fie verificate, curăţate şi reparate de persoane specializate şi autorizate; pardoseala combustibilă din faţa uşilor sobelor să fie protejată cu o tablă de dimensiunile 50×70 centimetri, asigurând astfel protecţia faţă de căderea accidentală a jarului sau a lemnelor aprinse; focul din sobe trebuie supravegheat în permanenţă; copiii nu trebuie lăsaţi să alimenteze soba; se va evita supraîncălzirea sobelor şi nu se va încărca soba cu lemne pe parcursul nopţii.