„Durata mai scăzută de somn sau un somn agitat, cu treziri numeroase care perturbă calitatea somnului, poate determina tulburări de comportament, dureri de cap, somnolență, probleme de atenție și memorie, rezultate scăzute în activitățile zilnice. În lipsa somnului odihnitor, apare riscul crescut pentru accidente. Depresia și anxietatea pot fi, de asemenea, consecințe ale tulburărilor de somn,“ a explicat dr. Mihaela Oroș, medic primar pediatru și specialist pneumolog, cu supraspecializare în somnologie și polisomnografie, într-un material pentru smartliving.ro, potrivit Hotnews.
O analiză recentă a numeroaselor studii realizate pe parcursul ultimilor 50 de ani, publicată în jurnalul Psychological Bulletin al Asociației Americane de Psihologie, a investigat efectele lipsei de somn asupra emoțiilor și stării de spirit.
Cercetătorii au evaluat peste 154 de studii care au implicat participanți supravegheați pe durata nopții pentru a examina cum îi afectează întârzierea orei de culcare, trezirile frecvente în timpul nopții și schimbarea orei de trezire. Prin combinarea datelor provenite de la peste 5.700 de participanți, cu vârste cuprinse între 7 și 79 de ani, din toate aceste studii, concluziile au relevat că lipsa somnului a avut următoarele efecte negative: diminuarea emoțiilor pozitive, cum ar fi bucuria; amplificarea simptomelor anxietății, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac sau îngrijorarea excesivă;reducerea capacității de a exprima emoții.
Chiar și după o reducere a somnului cu o oră – două pe noapte, specialiștii au identificat aceste efecte negative asupra stării emoționale. Iar pe măsură ce durata de nesomn s-a prelungit, impactul asupra sănătății emoționale a devenit și mai semnificativ.