Datoria publică totală a guvernului federal american a atins pentru prima dată 34.000 de miliarde de dolari, a anunțat Departamentul Trezoreriei SUA, în contextul în care membrii Congresului se pregătesc pentru o nouă serie de dispute privind finanțarea federală în următoarele săptămâni, a transmis Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Ultima bornă a datoriei federale a fost atinsă de curând, în septembrie, când a ajuns la 33.000 de miliarde de dolari, pe fondul creșterii deficitelor federale alimentate de scăderea veniturilor fiscale și de creșterea cheltuielilor federale.
Congresul se va întoarce la Washington săptămâna viitoare pentru a discuta despre termenele limită din 19 ianuarie și 2 februarie pentru decontarea cheltuielilor guvernamentale până în septembrie, pe fondul cererilor republicanilor de a reduce cheltuielile discreționare pentru anul fiscal 2024 sub plafoanele convenite în iunie.
Parlamentarii speră, de asemenea, să aprobe un ajutor de urgență pentru Ucraina și Israel, eventual împreună cu prevederi legate de securitatea frontierelor americane care totuși nu au nicio legătură cu acestea. Neaprobarea celor o duzină de proiecte de lege privind cheltuielile pentru anul fiscal 2024 ar arunca agențiile de la Washington în modul de închidere (shutdown).
Obținerea unui compromis ar putea fi și mai dificilă, având în vedere că alegerile prezidențiale și parlamentare din noiembrie se apropie rapid.
Maya MacGuineas, președinta Comitetului pentru un buget federal responsabil, un grup de supraveghere fiscală, a calificat cifra de 34.000 de miliarde de dolari a datoriei federale drept „o performanță cu adevărat deprimantă”, atribuind-o refuzului liderilor politici de a face alegeri fiscale dificile.
„Rămânem cu speranța că factorii de decizie politică vor lua măsuri suplimentare pentru a ne reduce împrumuturile, fie prin creșterea taxelor, fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin crearea unei comisii fiscale – sau, în mod ideal, prin realizarea tuturor acestor măsuri”, a declarat MacGuineas într-un comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Michael Kikukawa, a spus că majorarea datoriei a venit din cauza unor „datorii de tip trickle-down”, determinate de reducerile de taxe adoptate de republicani în 2017, de care au beneficiat corporațiile și americanii bogați. El a adăugat că Biden intenționează să reducă deficitele SUA cu 2.500 de miliarde de dolari în 10 ani prin creșterea impozitelor pentru marile corporații și americanii bogați și prin reducerea cheltuielilor pentru produsele farmaceutice și a scutirilor de taxe pentru companiile petroliere.