F.T.

Nu contează ziua, poate doar luna. Sau anul. Şi, mai ales, ducerea „tradiţiilor” mai departe. Păi, nu? Că d-aia ne urăm la cumpăna dintre ani „Cele bune să se- adune, cele rele să se spele”.
Numai că e o chestie şi cu spălatul ăsta! Adică, nu doar la suprafaţă, aşa, ci şi pe dinăuntru.
Tocmai de aceea, unii şoferi au ales să se dezinfecteze şi prin interior. Cu ce? Cu alcool, doar nu cu apă plată! Nu contează ziua, poate doar luna. Şi anul!
Aşa se face că şi-ntr-o zi de ianuarie – mai ieri, alaltăieri, în anul de graţie 2024, pe şoselele din Prahova s-a păstrat tradiţia: conducerea cu alcoolu-n nas. Exemple sunt cu duiumul, menţionăm doar câteva dintr-o informare a IPJ Prahova: „Polițiștii Serviciului Rutier, în timp ce desfășurau activități de supraveghere și control al traficului rutier pe Drumul Național 1, în afara localității Comarnic au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 50 de ani, din localitate. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate medicală, pentru prelevarea de mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice. Tot în aceeaşi zi, agenţi din Băicoi au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 44 de ani, din oraș. În urma testării cu dispozitivul etilotest, a reieşit valoarea de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi acesta a fost condus la o unitate medicală, pentru prelevarea de mostre biologice de sânge, fiindu-i, totodată, întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice.
La scurt timp, polițiștii Secției Rurale Valea Doftanei, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani, din municipiul Câmpina. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ca urmare a faptului că a refuzat, în prezența cadrelor medicale, prelevarea de mostre biologice de sânge, i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice». La o jumătate de oră după sfârşitul zilei (13 a lui ianuarie), după ce au fost traşi pe dreapta cei mai sus menţionaţi, adică în data de 14 a primei luni din an, în jurul orei 0, 30, «polițiștii Secției Rurale Cocorăștii Colț, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza comunei Brazi au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 60 de ani, din aceeași comună.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,61mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul în cauză a fost condus la o unitate medicală unde, în prezența cadrelor medicale, a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice” (Comunicat IPJ Prahova).
În fine, tot în dimineaţa zilei de 14 ianuarie, în jurul orei 4, 00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați despre producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale. Din primele verificări a reieșit faptul că un tânăr de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Național 1B, în afara municipiului Ploiești, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu parapetul metalic care desparte sensurile de mers, ulterior fiind proiectat pe sensul opus de mers.
În urma accidentului produs au rezultat doar pagube materiale. «În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive» (informare, tot poliţia prahoveană). În această din ultimă speţă, avem totuşi de-a face cu o excepţie: era vorba despre substanţe psihoactive, nu despre alcool.
Ceea ce înseamnă că şi «tradiţia» de pe şoselele din judeţ s-a «adaptat» tendinţelor moderne aflate într-un stadiu oarecum incipient în 2023.
În loc de concluzie: “Cele rele să se spele, dosarele penale să se-adune!”.
Păi, nu?