Cadourile simbolice, după cum le spune şi numele, sunt cele ce au o semnificaţie aparate pentru cel ce le primeşte sau chiar şi pentru cel ce le oferă. La categoria cadouri simbolice poţi include darurile personalizate, bijuteriile, albumele foto sau produsele handmade. Pe de altă parte, cadourile utile sunt cele ce servesc unui scop. O pereche de ghete îmblănite, un aspirator, un smartphone sau o loţiune de corp, toate se pot încadra în categoria darurilor utile.

Totuşi, ca să îţi fie mai uşor să alegi cadoul potrivit, am pregătit pentru tine câteva idei simple despre fiecare tip de dar în parte:

Cadouri simbolice: ideale pentru oamenii apropiaţi

Un dar simbolic este perfect pentru oamenii apropiaţi, cu care ai relaţii strânse. De obicei, astfel de cadouri fac referire la momente importante dintr-o relaţie, includ lucruri pe care le ştiţi doar voi sau reflectă cât de bine cunoşti cealaltă persoană. De aceea, nu poţi face astfel de daruri unei persoane pe care nu o ştii foarte bine, precum un coleg pe care l-ai cunoscut acum câteva luni.

Cadouri utile: se pot dărui indiferent de relaţie

Cadourile utile sunt cele pe care persoană în cauză le va folosi cu un scop. O mulţime de daruri pot fi utile, de la o geacă şi până la un aparat de gătit, o cutie de cafea sau o agendă. Mai exact, persoană ce primeşte un astfel de dar, îl va folosi în viaţa de zi cu zi, poate chiar ocazional, însă darul va servi unui scop.

Poţi dărui lucruri utile indiferent de relaţia pe care o ai cu cealaltă persoană. De la vecini şi până la colegi sau prieteni, dacă ştii sau bănuieşti că cineva va folosi un anumit lucru, i-l poţi cumpăra şi oferi în dar.

Cadouri simbolice: au de multe ori preţuri foarte accesibile

Cadourile simbolice au de cele mai multe ori preţuri super accesibile. Desigur, există şi cadouri simbolice foarte scumpe, precum piesele de artă sau colecţiile de autor personalizate. În general, poţi să oferi un dar simbolic şi cu câteva zeci de lei. Printre cele mai cunoscute opţiuni se număra ramele sau albumele foto, dar şi tricourile sau cănile personalizate ori brăţările cu şnur şi pandantiv gravat.

Cadouri utile: preţurile variază în funcţie de nevoi

Când oferi în dar un lucru util, preţurile vor varia în funcţie de nevoi, însă se pot adapta uşor bugetului tău. Să zicem că vrei să cumperi o geacă de iarnă. Ei bine, poţi să găseşti modele de 100 de lei, dar şi modele de 1000 de lei. De asemenea, mai există şi varianta de a oferi vouchere la magazine dintr-o anumită categorie în loc să selectezi tu cadoul.

Cadouri simbolice: marchează momente speciale

Un dar simbolic este ideal pentru a marca momente speciale, precum venirea pe lume a unui copil sau o aniversare. Cum astfel de cadouri au de cele mai multe ori o semnificaţie aparte, este foarte bine să le alegi pentru momente deosebite din viaţa celor dragi. Este o idee foarte bună să personalizezi astfel de cadouri ori de câte ori ai ocazia, fie că este vorba despre bijuterii, artă sau piese vestimentare.

Cadouri utile: ideale pentru Sărbători şi zile de naştere

Un cadou util, precum hainele, încălţămintea, electrocasnicele sau mobilierul se pretează pentru ocazii anuale, cum ar fi Sărbătorile de Iarnă, zilele de naştere sau zilele onomastice. Astfel de ocazii sunt numai bune pentru a le oferi celor dragi sau chiar şi celor mai puţin apropiaţi lucruri pe care să le folosească cu drag. Uneori poţi chiar să alegi obiecte sau haine de sezon, în funcţie de momentul în care are loc Sărbătoarea sau ziua de naştere.

Cadouri ce se pot încadra la ambele categorii

Un bun exemplu de cadou ce se poate încadra la ambele categorii îl reprezintă băuturile alcoolice. Băuturile alcoolice se pot oferi în dar la o mulţime de ocazii, de la Sărbători şi până la aniversări. Acestea pot fi un dar simbolic, deoarece sunt deseori asociate cu celebrarea unui moment, dar şi un dar util, deoarece se consumă.

Băuturile alcoolice, de la şampanie Dom Perignon şi până la whiskey Jack Daniel’s se pot oferi în dar atât persoanelor apropiate, cât şi colegilor sau colaboratorilor.

Dacă vrei să optezi pentru un astfel de dar şi nu ştii ce să alegi, ţine cont de cele mai populare băuturi alcoolice, precum ginul tonic şi alege produsul de bază pentru preparare. În cazul vinurilor, acestea se servesc ca atare şi se aleg în funcţie de mâncare.

Atunci când alegi un cadou, este o idee bună să te gândeşti la ce fel de mesaj vrei să transmiţi, dar şi la ce îşi doreşte persoană în cauză. Bineînţeles, va mai trebui să ţii cont şi de ocazie. Vestea bună este că ai o mulţime de variante la dispoziţie, pentru toate bugetele, fie că îţi doreşti un dar simbolic sau un cadou ce serveşte unui scop bine definit.

 

(P)