N.D.

Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiești va organiza un eveniment special, astăzi, 15 ianuarie, dedicat Zilei Culturii Naționale. Este vorba despre ”Concertul cameral extraordinar” care va avea loc începând cu ora 19.00, când violonistul Gabriel Croitoru și pianista Diana Ionescu vor interpreta lucrări de Pablo de Sarasate, Antonín Dvořák, Edward Elgar, George Enescu și Fritz Kreisler, biletele pentru accesul în sală putând fi achiziționate fie de la casa de bilete a instituției de cultură, fie online, prin intermedul https://filarmonicaploiesti.ro/…/recital-cameral…/.
Potrivit filarmonicii ploieștene, cei care vor fi în sala de concerte a instituției vor avea privilegiul să asculte sunetul ”Catedralei”, vioara ce datează din anul 1731 și care i-a aparținut marelui compozitor George Enescu, la care cântă acum cunoscutul violonist Gabriel Croitoru. Vioara menționată este un instrument realizat de celebrul lutier Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuți manufacturieri de instrumente de coarde din Cremona, Italia. Aceasta este cunoscută și sub numele de „Catedrala”, datorită sunetului ei impunător, și a fost achiziționată de George Enescu din fonduri proprii.
După decesul marelui Enescu, această vioară, alături de alte patru instrumente ce i-au aparținut, au ajuns în patrimoniul statului în anul 1956, ca un omagiu simbolic adus de către soția compozitorului, când a fost înființat Muzeul „George Enescu”. Trei dintre aceste cinci viori, printre care și „Catedrala”, sunt de o valoare inestimabilă, datorită calității sunetului, semnificației istorice, renumelui constructorului, vechimii lor, dar, nu în ultimul rând, și datorită mâinilor care le-au făcut să vibreze de-a lungul timpului.
După George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat pe celebra vioară ”Catedrala, până când custodele său a înțeles importanța valorificării acestui instrument de către un muzician care știe și poate să-i evidențieze calitățile.
Astfel, în anul 2008, Ministerul Culturii împreună cu Muzeul Național „George Enescu” au organizat un concurs adresat violoniștilor români cu vârsta de până la 45 de ani, absolvenți ai unor instituții de învățământ superior de specialitate, ce au putut să-și arate virtuozitatea, Gabriel Croitoru fiind desemnat, în unanimitate, de către juriul de specialitate, drept câștigătorul concursului și al dreptului de folosință a viorii Guarnieri ”Catedrala”.