Meteorologii chinezi au prognozat o serie de furtuni de iarnă persistente şi pe arii extinse, care vor coincide cu perioada de călătorii ocazionate de Anul Nou Chinezesc, ceea ce ar putea conduce la perturbări majore în transporturi, a transmis EFE, preluată de Agerpres.
Furtunile, despre care meteorologii se aşteaptă să fie cele mai lungi din sezonul de iarnă, vor afecta zone întinse din provinciile centrale şi estice Henan, Shandong şi Hubei, conform cotidianului Global Times. Potrivit prognozelor, furtuna va lovi între 31 ianuarie şi 5 februarie, chiar în perioada cu cel mai mare număr de călătorii înainte de începerea festivităţilor de Anul Nou Chinezesc, cunoscute şi sub denumirea de Festivalul Primăverii, între 10 şi 17 februarie.
Regiuni extinse din centrul şi estul Asiei vor fi afectate de condiţii meteorologice nefavorabile, fiind aşteptate ninsori abundente în aproximativ zece provincii, inclusiv în Henan, Shandong şi Hubei. Cinci provincii, Henan, Hubei, Anhui, Hunan şi Guizhou, se vor confrunta cu precipitaţii îngheţate, în timp ce regiunea din sudul fluviului Yangtze va avea parte de furtuni cu tunete şi fulgere.
Serviciul de Meteorologie al Chinei a precizat că acumulările de zăpadă din Henan, Shandong şi Hubei ar putea depăşi mediile istorice.
Autorităţile i-au sfătuit pe călători să îşi planifice din timp deplasările şi să ţină cont de condiţiile meteo. Este de aşteptat ca zonele principale de transport să fie afectate, în special gările şi aeroporturile.
În 2008, un eveniment similar a creat haos în transporturi în timpul Anului Nou Chinezesc, 5,8 milioane de pasageri rămânând blocaţi în gări, dintre care circa 400.000 în oraşul Guangzhou din sudul ţării, timp de 11 zile.
Cu toate că autorităţile au dat asigurări că intensitatea şi durata intemperiilor nu vor atinge nivelurile din 2008, coincidenţa cu cea mai aglomerată perioadă a anului ar putea crea dificultăţi semnificative pentru călători.