De la materia fecală recoltată de la subiecţi sănătoşi la tratarea unor pacienţi: pe măsură ce cercetarea privind microbiota avansează, companiile biofarmaceutice produc medicamente bazate pe miliarde de
microorganisme care populează intestinul, se arată într-un studiu publicat recent de AFP și preluat de Agerpres.
În noua sa fabrică din regiunea Lyon (centrul-est) – cea mai mare din Europa dedicată exclusiv medicamentelor pe bază de microbiotă intestinală – biotehnologia MaaT Pharma îşi propune să amelioreaze supravieţuirea pacienţilor bolnavi de cancer şi răspunsul acestora la imunoterapii prin restabilirea microbiotei afectate de tratamente intense.
Această tehnologie elaborează un medicament, MaaT013, aflat în prezent în faza finală a studiilor clinice pentru a trata boala grefei contra organismul gazdă, o boala rară care apare după un transplant de celule stem în cancerele de sânge şi care poate duce la deces.
Primele rezultate ale studiului sunt aşteptate la mijlocul anului 2024, dar acest medicament este deja disponibil în mai multe ţări europene pentru persoanele care au nevoie urgent.
Biotehnologia mizează pe comercializarea a „9.000 de doze anuale” din această soluţie terapeutică pe care o produce la noul său centru aflat în suburbia Lyonului.
Excrementele recoltate ajung cu trenul şi camionul în criocutii la 5°C şi sunt procesate în cel mult 72 de ore de la emisie.
Scopul este de a amesteca materii fecale de la donatori pentru a obţine „substanţa măduvei”: o microbiotă bogată şi variată care va fi reinjectată pacienţilor din spital pe cale rectală, ca o clismă, pentru a le recoloniza sistemul digestiv şi a le restabili microbiota afectată.
„Dintre cei 3.000 de voluntari care completează formularul, doar 30 îndeplinesc criteriile pentru o bună sănătate digestivă şi mintală”, a explicat directoarea de producţie a fabricii, Cécile Billa-Nys, menţionând că există o legătură între sănătatea mintală şi microbiotă.
Donatorii, de obicei recrutaţi prin intermediul reţelelor sociale şi din campusurile universitare cu câteva săptămâni înainte de începerea producţiei, trebuie să efectueze „teste de sânge la fiecare 60 de zile şi examene coprologice zilnice” pe parcursul colectării de probe.
„Fiecare examen coprologic este efectuat pe 25 de parametri patogeni diferiţi”, a precizat Caroline Schwintner, directoare pengtru dezvoltare tehnologică la Maat Pharma.
Se verifică trasabilitatea, consistenţa şi aspectul vizual al materiei biologice înainte de adăugarea unui diluant pentru a pune soluţia în suspensie şi a proteja bacteriile în timpul congelării.
Inoculul este apoi distribuit în pungi care sunt plasate într-un incubator la 5°C şi apoi congelate.
O formulă de capsulă (MaaT033) este în curs de evaluare pentru a ameliora supravieţuirea pacienţilor care suferă de cancer de sânge (rezultate aşteptate în 2026) şi boala Charcot-Marie-Tooth (CMT).
Şi alţi biotehnologi francezi sunt interesaţi de acest nou orizont terapeutic.
Exeliom Biosciences dezvoltă un medicament care exploatează proprietăţile antiinflamatorii ale Faecalibacterium prausnitzii, considerată drept „bacteria vedetă a intestinului”.
Enterome are baza sa de date de la peste 20 de milioane de proteine din microbiota intestinală pentru a identifica tratamente. În diagnosticare compania GMT a elaborat un software de analiză a microbitei.
Pentru activitatea lor, toate aceste companii se bazează pe date ştiinţifice privind microbiota intestinală.
Microbiota se află şi în centrul unei vaste cercetări efectuate de INRAE, un institut public de cercetare care lansează luni o acţiune de amploare care implică voluntari dispuşi să doneze material biologic pentru a contribui la progresul ştiinţei.