V. Stoica
Ministrul Economiei, antreprenoriatului și turismului, prahoveanul Radu Oprea, a găzduit luni, la Bușteni, o întâlnire de lucru privind pregătirea noului sezon turistic de iarnă, cu accent pe stațiunile montane. În cadrul discuțiilor care au avut loc s-a stabilit și ”planul de bătaie” al Comandamentului de iarnă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
La eveniment au fost prezenți și Virgiliu-Daniel Nanu, prefectul județului Prahova, Horia Constantinescu, președintele ANPC, Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA și George Bogdan Borună, director al Direcției Control – Direcția Generală Turism – MEAT.
La dezbatere au participat și operatori economici din HoReCa ce-și desfășoară activitatea pe Valea Prahovei, reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor de profil, dar și ai autorităților publice locale.
Ministrul Radu Oprea a subliniat importanța prevenției, în scopul asigurării conformității cu standardele și regulamentele în vigoare, dar și pentru impulsionarea unui mediu sigur și reconfortant pentru turiști. ”În acest sens, demnitarul a menționat însemnătatea aplicării corecte a Legii prevenirii, adoptată în urmă cu 6 ani, pentru ca scopul instituțiilor statului să fie satisfacția turiștilor și nu aplicarea amenzilor. Mai departe, cu privire la necesitatea unei bune colaborări pentru predictibilitatea și claritatea cadrului legislativ specific, ministrul Ștefan-Radu Oprea a exemplificat beneficiile acordării voucherelor de vacanță care au determinat creșterea numărului de unități de cazare clasificate, mulți operatori economici intrând în legalitate pentru a putea încasa contravaloarea vacanțelor prin această metodă de plată. Tot din punct de vedere legislativ, demnitarul și-a exprimat optimismul cu privire la efectele pozitive ale legii, aflate în curs de promulgare, privind înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale, care se pot autoriza atât în zona rurală, cât și în cea urbană. În continuare, ministrul Ștefan-Radu Oprea i-a încurajat pe antreprenorii din domeniul HoReCa să își promoveze poveștile de succes și a subliniat, pe această cale, că destinația turistică România va deveni mult mai atractivă, inclusiv pe plan internațional, doar prin eforturi comune, atât din partea sectorului public, cât și din partea celui privat”, precizează reprezentanții Ministerului Economiei.
Horia Constantinescu, președintele ANPC, a anunțat că va iniția o campanie de promovare a bunelor practici întâlnite în activitățile de profil și mai ales pentru evidențierea importanței prevenției. ”Astfel, împreună cu președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, au agreat elaborarea și publicarea, în termen de 6 luni, a unui ghid de bune practici care să prezinte exemple pozitive și care să inspire la dezvoltarea unor afaceri de succes în domeniul HoReCa. Pornind de la aspectele menționate, George Bogdan Borună, director MEAT, a precizat că inspectorii autorității publice centrale se vor coordona în acțiuni cu echipa comandamentului de iarnă ANPC și ANSVSA.
În încheierea evenimentului, la inițiativa ministrului Ștefan-Radu Oprea, au fost discutate aspecte legate de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în spațiile de cazare și servire din țara noastră. În acest context, Ciprian Anton, vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, alături de Ionuț Stancovici, reprezentant al ONG-ului Caiac SMile, care organizează activități sportive și de aventură pentru persoanele cu dizabilități, au prezentat participanților o serie de modalități de îmbunătățire a accesibilității în spațiile de cazare și servire din România, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor specifice persoanelor cu afecțiuni ce necesită o atenție specială din partea personalului. Având în vedere importanța subiectului, pentru o abordare echitabilă și incluzivă a turismului din România, ministrul a precizat că aceste idei și propuneri ar putea fi preluate în cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Turismului, aflată în curs de definitivare”, au informat reprezentanții ministerului condus de prahoveanul Radu Oprea.