Nicoleta Dumitrescu

Mai este un pic și inclusiv despre 2023 se va vorbi la trecut. A trecut repede și acest an, extrem de repede, și 2023 reușind să intre într-un fel de malaxor în care timpul, parcă, a fost forțat să intre la apă, făcându-se mai mic, dând impresia că zilele s-au concentrat atât de mult încât după Sărbătorile Pascale a venit repede Crăciunul și, iată, mai sunt doar câteva zile și vine și Revelionul!
Și 2023 poate fi considerat un an de ținut minte, nu puține fiind perioadele care, parcă, au fost trase la indigoul anilor trecuți. Practic, dacă i s-ar face o caracterizare, la modul general, și 2023 a fost un an agitat, unul în care nu au lipsit disputele, certurile pe lucruri esențiale ori pe lucruri mărunte, amânările, exagerările, trecutul cu vederea ori închisul ochilor, gălăgia, nimicul pus pe piedestalul marilor valori, tupeul ridicat la rang de mare artă, inclusiv a demagogiei, fofilarea, răutatea – folosită nu depuține ori ca punct forte în relația cu ceilalți, iar lista poate continua.
Poate fi considerat 2023 un an atipic, în multitudinea lui de evenimente derulate din ianuarie și până în decembrie? Și da, și nu, însă, un lucru este cert și în cazul acestui an care se va finaliza peste câteva zile. Și anume că, și 2023, ca și ceilalți, de altfel, a reușit să fie modelat, sucit, răsucit, după chipul și asemănarea politicienilor, mai exact a acelor politicieni care țin în mâini și clepsidrele care măsoară timpul așa cum vor doar ei. De altfel, nu mai este de mult timp o noutate faptul că oamenii fac vremurile, iar dacă unii dintre aceștia au și anumite interese, atunci și timpul curge tot după același interes. Iar acest lucru s-a dovedit, din plin, și în 2023, interesul fiind văzut ca un fel de moștenire de care să aibă parte doar unii, în fiecare an! De asemenea, 2023 a avut parte și de duplicitate, în condițiile în care, după cum bine se știe, aceasta este soră bună tot cu interesul. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este pregătirea terenului pentru anul istoric 2024, anul celor patru rânduri de alegeri, prin rezolvarea majorării de venituri, chiar în două etape, pentru pensionari, dar și cu ceva plusuri la salarii și pentru alte categorii de angajați de la stat. A fost darnică guvernarea, anul acesta, și, cu siguranță, o să tot mai fie, în continuare, având în vedere că partidele care acum își împart puterea vor să rămână cu ea și după alegerile de anul viitor. Dovadă că, de ceva vreme, acestea sunt la întrecere, care mai de care, să le spună românilor despre faptul că ”Noi am mărit pensiile!” , ”Noi am mărit salariile!”, ”Noi am…”, ”Noi am…!”
Pe de altă parte, tot anul acesta- este adevărat fără să mai fie atât de mult festivism la câte un capăt de pod- s-au mai finalizat câteva cioturi de autostradă, însă, bilanțul pe 2023 la infrastructură rutieră tot nu este pe măsura marilor promisiuni, de aici și marile alocări de fonduri de la bugetul de stat la acest capitol pentru anul 2024, în speranța recuperării timpului pierdut!
Firește, la final de 2023 miroase a 2024, electoralul an 2024! Pregătindu-se pentru ultima zi a acestui an și uitându-se în oglindă, politicienii nu observă, însă, că și ei s-au schimbat, că au mai îmbătrânit, că duplicitatea, interesul și demagogia le-au mai trasat pe față câte un rid, că sub ochi au mai multe cearcăne ori că pielea fină s-a mai stafidit. Nu! Se cred tot tineri, în floarea vârstei, determinați, hotărâți, deși ei știu că au în buzunar, pentru transcrierea promisiunilor, o coală de indigo folosită și anii trecuți!