• Patronatele şi sindicatele susțin alte variante
Guvernul a propus, la întâlnirea cu sindicatele şi patronatele din cadrul Consiliului Naţional Tripartit, desfăşurat ieri la Palatul Victoria, creşterea salariului minim pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024, în timp ce patronatele propun 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025, iar sindicaliştii au avansat propunerea de creştere de la 3.800 de lei de la 1 Martie 2024. Precizările au fost făcute de preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Florin Jianu, la finalul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit, desfăşurată sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Totodată, el a explicat că patronatele au cerut ca scutirea de impozit aplicată pentru suma de 200 de lei pentru cei cu salariul minim să rămână în vigoare, atât pentru cele şase luni până la următoarea mărire a salariului minim pe economie, cât şi să fie inclusă în următoarea mărire.
La rândul său, Marius Sepi, reprezentantul Sindicatului Naţional Forţa Legii, a declarat că în plus faţă de propunerea de creştere a salariului minim la 3.800 de lei de la 1 iulie s-a venit şi cu propunerea privind reducerea cu 5% a impozitării pe salarizare. „Asta înseamnă un 300 de lei net, la banii actuali, pentru salariaţii din România care lucrează pe minimul pe economie. Bineînţeles că Guvernul va decide care va fi forma agreată. Noi nu acceptăm oferta celor de la patronate cu 3.500 şi 3.700 de lei, pentru că nivelul de trai, ştiţi cu toţii, a scăzut foarte mult în România”, a declarat Sepi.