Termenul „narcisist” este adesea folosit în mod generic pentru a descrie o persoană care manifestă trăsături narcisice. Însă, este important să facem distincția între trăsăturile narcisice care pot exista într-o măsură obișnuită în rândul oamenilor și tulburarea de personalitate narcisistă (TPN), care reprezintă un diagnostic medical, spune psihologul Elena Iorga, potrivit unui amplu documentar prezentat de Hotnews.
Narcisistul este o persoană care manifestă trăsături narcisice într-o măsură mai mare sau mai mică. Ocazional, mulți oameni pot avea comportamente sau trăsături narcisice, cum ar fi dorința de a fi apreciați sau nevoia de atenție. În aceste cazuri, aceste trăsături nu sunt considerate patologice și nu afectează semnificativ funcționarea individului sau relațiile sale.
Tulburarea de personalitate narcisistă (TPN) este un diagnostic medical și se referă la o condiție în care trăsăturile narcisice sunt prezente într-o măsură extremă și persistentă, afectând semnificativ viața de zi cu zi a individului. Persoanele cu TPN pot prezenta o grandiozitate exagerată, lipsă de empatie, nevoia constantă de admirație, exploatarea altora și relații interpersonale dificile. TPN poate interfera semnificativ cu funcționarea socială, profesională și personală.
În concluzie, când trăsăturile narcisice interferează semnificativ cu relațiile și funcționarea socială a unei persoane, vorbim despre tulburare de personalitate.
Narcisismul se referă la un comportament sau o trăsătură de personalitate caracterizată prin interes exagerat și excesiv față de propria persoană, dorința de a fi admirat și lipsa empatiei față de nevoile și sentimentele altora. O persoană narcisistă tinde să aibă o imagine exagerat de pozitivă despre sine, să se considere superioară față de ceilalți și să caute constant aprobarea și admirarea celor din jur. Chiar dacă este normal și sănătos să ai o atitudine pozitivă față de propria persoană, persoanele narcisiste exagerează, văzându-se speciale și superioare.