Christopher Braun, Abdel Slem Billel Omrani si Jayson Jordan Julien Romain Papeau in meciul de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si Rapid Bucuresti, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, vineri 15 decembrie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

George Marin

Radiografia pe care aparatul nostru cu Raze Pix i-a făcut-o lui Billel Omrani, cât și înlocuitorului acestuia (Roman) în meciul din Cupa României, contra Sepsi Sfântu Gheorghe, nu a putut fi publicată din cauza neconcordanței dintre momentul meciului și data apariției ziarului nostru. Dar a servit pentru comparația evoluțiilor pe care cvintuplul campion al României le-a etalat contra Sepsi și contra Rapidului.
În meciul de Cupa României, Omrani a jucat 30 de baloane în cele 60 de minute cât a călcat iarba. Atunci a fost destul de prezent în joc. A tras de două ori la poartă, prima lovitură fiind cadrată, iar a doua ar fi trebuit să fie gol dacă Omrani nu ar fi hotărât să șuteze artistic, spre vinclu, în loc de o lovitură în forță care să fi mărit avantajul Petrolului la două goluri. Și atunci a greșit destul: șapte pase și patru posesii pierdute. De regulă, un atacant are un procent mai mare de baloane pierdute decât un apărător. Totuși, cifrele greșelilor sunt mari raportate la numărul de baloane jucate și, mai ales, la numărul de momente memorabile oferite.
În meciul contra Rapidului, Omrani a debutat în postura de vârf de atac, poziționat central, deși, din ceea ce văzusem în perioada sa clujeană, părea că el se simte mai bine în lateral. Dar nu se întrevedea altă soluție în condițiile în care lotul Petrolului suferă pe acea poziție după plecarea lui Irobiso, după accidentarea lui Petrović și după evoluțiile lui Roman. Poziția aceasta ar fi putut fi promițătoare din moment ce Petrolul a jucat cu un om în plus încă din minutul 6, Rapidul amenințând poarta petrolistă abia spre finalul primului mitan. Dar, în ciuda acestei prezențe cvasipermanente a Petrolului în terenul advers, dintre realizările franco-algerianului cu mare greutate putem reține ceva. N-ar merita menționate nici cele două centrări efectuate, pentru că nu au avut grad de periculozitate. La prima a ieșit spre marginea careului, în lateral, la pătrunderea lui Papp (min. 29), la fel procedând și la a doua, ieșind în lateral și centrând (min. 54). Să spunem franc, meritul lui Omrani constă în aceea că s-a mișcat. Haideți să o pomenim și pe a treia, trimisă atunci când a fost mutat în dreapta, după intrarea lui Roman, și care s-a dovedit o ofrandă pentru portarul Moldovan (min. 67). Un privitor neavizat ar putea spune că Omrani nu a avut mingi de fructificat. În fotbal se mai spune că a fugit mingea de el. Da, se poate spune așa, pentru că Omrani a fost acolo, în careu, așteptând balonul „pe tavă” (min. 12, 23, 48, 60), un balon bun așteptat și iarăși așteptat. În două rânduri l-a primit în acel careu populat, dar ori a pasat un călcâi pentru… nimeni (min. 37), ori a preluat balonul pe piept și l-a pierdut imediat (min. 49). Bun, nu l-a căutat mingea. Dar el a căutat-o? Aparatul cu Raze Pix nu insinuează, dar se întreabă, spre exemplu, cum a judecat Omrani situația în aruncarea de la margine pe care Huja a prelungit-o cu capul pe spate, spre centrul careului mic, la faza care a adus golul anulat lui Doua (min. 45+2). Omrani s-a aflat la doi-trei metri în spatele lui Huja. Oare putea Omrani să joace el balonul în locul înaltului Huja sau ar fi fost mai potrivit să își caute o altă poziție care să îi ofere șanse de a juca mingea? Lipsă de intuiție? Hm!
Omrani nu stă mai bine nici cu cifrele înregistrate în cele 62 de minute de prezență pe teren, tabelul alăturat fiind inundat de zerouri. Cifrele cu semnificație aritmetică indică puține mingi jucate, ceea ce arată lipsa de participare la combinații, procent mare de mingi pierdute, la fel și la capitolul dueluri. De fapt, aparatul a fost obligat să înregistreze câteva dueluri deoarece, în cele mai multe situații, Omrani a încercat să câștige balonul venind din spatele adversarului deși era evident că nu sunt șanse de succes. Altfel, duel față în față cu adversarul a fost doar unul singur, câștigat, și a fost urmat de un dribling larg și de inevitabila pierdere de posesie (min. 20).
Lăsând deoparte toate acestea, evoluția lui Omrani capătă o biluță albă numai și numai pentru faptul că a fost prezent în careul propriu la fazele fixe adverse. Una albă mică, rătăcită în panoplia celui de la care toată lumea așteaptă fotbal, fotbalul pe care Omrani îl știe și pe care l-a pus în practică în multe alte ocazii. Și, drept consecință, lumea așteaptă goluri marcate în porțile adverse. Pentru ceea ce a arătat în domeniul ofensivei, glumind amar afirmăm că Omrani a dovedit că respectă principiul olimpismului, cel care spune că important este să participi, nu să câștigi. Dar, și pe acesta l-a respectat pe jumătate, doar partea cu prezența pe teren timp de 63 de minute. Și asta într-un campionat în care se joacă doar puțin mai rapid ca în Nationale 2 (liga a patra franceză), după cum s-a putut observa la meciul Frejus St. Raphael – Toulon (echipă în galben-albastru), meci preferat pentru vizionare în direct în dauna unui mai pretențios autohton CSU Craiova – Poli Iași. Apropo de meciul din Franța. Un banner al gazdelor exprima o cerere drăguță: „Père Noël, offre-nous un nouveau président!” În traducere, „Moș Crăciun, oferă-ne un nou președinte!”. Gândind la situația atacanților petroliști, ne permitem să parafrazăm bannerul francezilor: „Moș Crăciun, oferă-ne un atacant care să dea goluri!”.