Reprezentanţii Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) solicită, într-o scrisoare adresată premierului României, modificarea Legii privind Statutul Lucrătorului Cultural şi respectarea de către Guvern a dreptului de asociere la organizaţii sindicale şi la negociere colectivă, informează Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, potrivit Agerpres. Scrisoarea, semnată de către secretarul general al CES, Esther Lynch (foto), la solicitarea membrului afiliat din România – Confederaţia CNSLR-Frăţia, confirmă desele semnale de alarmă trase de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind privind nerespectarea de către Guvern a Constituţiei României, a Legii Dialogului Social, dar şi a Convenţiilor OIM şi a Directivelor europene din domeniul relaţiilor de muncă privind libera asociere la organizaţii sindicale.
“Înţelegem că această lege împiedică lucrătorii independenţi din industriile culturale să se organizeze în sindicate, subminând astfel dreptul lor la negociere colectivă. Acordurile colective sunt esenţiale pentru a garanta un loc de muncă decent şi o concurenţă echitabilă pe piaţa muncii. Nu există niciun motiv să excludeţi un sector vulnerabil şi intensiv din punct de vedere al muncii, cum ar fi cultura, de la standardele minime negociate şi convenite colectiv, doar pentru că mulţi dintre aceşti lucrători operează ca freelanceri. Privarea anumitor categorii de lucrători de protecţia oferită în cadrul acordurilor colective pune în pericol accesul lor la condiţii de muncă corecte şi autonomia partenerilor sociali”, se arată în documentul transmis prim-ministrului Marcel Ciolacu.
Oficialii ETUC subliniază că negocierea colectivă este “un drept universal al muncii, garantat tuturor lucrătorilor, independent de statutul lor de angajare, inclusiv pentru cei cu adevărat independenţi, aşa cum este recunoscut consecvent atât în dreptul internaţional, cât şi în cel european, precum şi în jurisprudenţa corespunzătoare”. În acest sens, organizaţia sindicală solicită autorităţilor de la Bucureşti să-şi onoreze obligaţiile privind drepturile omului în conformitate cu instrumentele şi sursele internaţionale şi europene, precum şi atingerea obiectivului de acoperire a negocierilor colective de 80%, consacrat în legea Directivei privind Salariul Minim a Uniunii Europene, lucru care “va necesita o gamă largă de eforturi naţionale pentru consolidarea dialogului social la toate nivelele şi în toate sectoarele, asigurându-se că niciun lucrător nu este lăsat în urmă”.
Acasă Actualitate Confederaţia Europeană a Sindicatelor solicită Guvernului României revizuirea Statutului Lucrătorului Cultural