Florin Tănăsescu

„A-nceput de ieri să cadă”… Iar mulţi dintre noi vom completa „Câte-un fulg”! Da’ nu-i aşa! Corect este „Câte-un strop de limonadă”. Aşa-i bine, pentru că au început arăturile de toamnă, urăturile şi – minune! – să se-ndulcească „murăturile”!
Deci, a-nceput campania electorală, ce nu-i clar?
Şi nu de ieri, de când ne ştim, tot cade, cade! Iar noi, fireşte, doar n-om zice „Păzea, că iar ne dau în cap ăştia cu promisiunile!”. Sau „Ferea, că ăştia ne mint iar”.
N-o facem pentru că, cu gândul la bogăţiile noastre de pe masa de Crăciun şi Revelion, orbiţi de petardele politice, de luminiţe-secretăriţe-fufiţe, habar n-avem ce ne-aşteaptă. Sau avem, dar, bucuroşi le-om duce toate – facturi mărite şi alte angarale scumpite – cât timp un strop de limonadă cade peste noi.
Deci, a-nceput de ieri – sau chiar alaltăieri – să cadă chiar şuvoaie de limonadă. Dulci, de dăm în diabet, nu alta!
Tocmai d-aia, adică pentru sănătatea neamului ăsta, de mâine – hai, cel târziu, poimâine- din cer va curge vin.
Şuvoaie, nu un pahar sau două!
„Cum doriţi? Fiert sau la temperatura de-afară? Alb, roşu, sec sau demisec? Pe rigole, prin şanţuri, pe la streşini sau la robinet?”
Vedeţi, deci, c-avem şi opţiunea de-a alege? Şi variante de trai pe vătrai? C-o fi prin şanţuri – că nu ne vom mai permite plata întreţinerii – astea sunt amănunte!
Plouă cu vin. Acum a stat!
Dar, păzea! Cad de sus halbe de bere. Chiar butoaie.
„Meserie!”, vom zice. Şi nici nu va fi nevoie să zicem:”Garson, încă o halbă cu spumă!”. Că vine ea, la masa noastră, în casa noastră. Halba sub formă de urnă.
Sau mergem noi la butoiul cu bere, sub formă de secţie de votare. Acolo găsim chiar şi mici, deci merită efortul să ne deplasăm şi noi un pic?
A-nceput de peste treizeci de ani să cadă multe pe capul nostru.
Dar n-am băgat la cap că „Vinul după bere-i o plăcere, berea după vin – un chin”.
A-nceput de ieri să cadă câte-un strop de limonadă.
Iar prin ţară…
„Parcă trece-adunătură de tătari”.
Sau măgari – electorali!